Kako odprem binance.com račun in tam kupim kripto valuto?

Kako odpreti račun binance
Binance.com je zaradi več faktorjev zelo dobra ali celo najboljša platforma za vaše prve kripto nakupe. Ponaša se z izjemno izbiro kripto valut, nizkimi stroški menjave valut in verjetno najširšim načinom pretvorbe fiat valute v kripto valuto. Prinaša varnostne mehanizme in avtomatizacje, kar jo narediše še bolj primerno za začetnike, pa tudi tiste, ki želijo z valutami pogosteje trgovati. V tem članku sledijo korak po korak navodila za odprtje računa in uvod v nekatere pomembne funkcije, ki vam bodo omogočile varen nakup in hrambo vaše kripto valute.

Kaj je Binance?

Binance.com je unikatna kritpo denarnica in platforma za trgovanje v enem, z nešteto možnostmi menjave valut, sistemov pasivnega prihodka in drugih možnosti, ki jih poznamo v svetu kripto valut. Uporabnik, ki se registrira na binance.com, dobi naslov kripto denarnice za več kot 300 podprtih kripto valut, katere lahko prosto menjava za druge podprte valute. Projekt Binance si lasti tudi svoj blockchain sistem in svojo valuto Binance BNB, ki je v času pisanja tretja največja kripto valuta. Gre tudi za največjo platformo za trgovanje s kripto valutami.

Vse skupaj naredi projekt Binance dovolj varen, da v njem hranimo svojo kripto valuto oz. nič ne kaže na to, da projekt ne bi bil ustvarjen na trdnih temeljih.

Grenak priokus pušča le dejstvo, da je dostop naše kripto valute omejen z dostopom do platforme, kar je sistem blockchain v svetu kripto valutah sicer eliminiral. Dal nam je namreč sistem, da smo popolnoma neodvisni od vsake avtoritete. A priznati moramo, da je binance.com več kot primeren in odlična začetna točka vsakogar, ki želi pričeti v svetu kripto valut.  

Priporočilo bo, da boste za daljše obdobje hranjenja in hranjenje večjih zneskov uporabili drug sistem, binance.com pa uporabljali za pretvorbo valut in manevriranje dela portfolija namenjenega trgovanju. 

Binance.com daje začetnikom tudi dodaten nivo varnosti, preden se dodobra spoznajo z delovanjem blockchain tehnologije, kjer so sami lastnik svoje banke. Ta prinaša tudi nekaj pasti. Ob kakšni izmed začetniških napak vam npr. nihče ne bo pomagal do računa, nihče vas ne bo dodatno opozoril, da nekaj delate narobe in ne boste imeli niti približno tako enostavnih možnosti menjati valuto ali “zapreti” pozicijo.

Kako odprem binance.com račun?

Če delate to prvič, si vzemite dovolj časa. Platfoma je namreč obsežna in postopek verifikacije je lahko zapleten. Spodaj vas bomo popeljali skozi vsak pomembnejši korak, skozi katerega si boste najprej odprli račun, nato pa se spoznali še z okoljem in se naučili kupiti ali menjati valute.

KORAK 1: Registracija

Kot na vsaki podobni spletni platformi, boste tudi tukaj pričeli z registracijo.

Kliknili boste na “Register” ter si v naslednjem koraku izbrali email račun in geslo, ki ju boste uporabljali za dostop do računa. 

KORAK 2: Osnovno potrjevanje

Binance.com prihaja s svojo značilno dodatno verifikacijo, kjer morate puzzlo pomakniti v prazno mesto.

Gre za samo dodatno zagotovilo, da ste človek in ne robot.

V še naslednjem koraku boste prejeli kodo na vaš email. Kodo vpišite v za to namenjeno mesto.

Vaš račun bo s tem, tudi uradno odprt, a z omejitvami. Nakazali boste lahko le kripto valuto. Za vse ostale načine, boste morali zaključi vsaj osnovni ali kompleten verifikacijski postopek.

Dotaknemo se lahko kar treh osnovnih načinov za nakazilo vrednosti na Binance.com:

1. NAKAŽETE LAHKO KRIPTO VALUTO

Če imate kripto valuto, jo želite prejeti od prijatelja, ali če ste kripto valuto kupili kot Bitcoin kupone na Petrolu, lahko že v tem trenutku uporabite naslov vaše kripto denarnice in nakažete zneske tudi do 50.000€ vrednosti kripto valute, brez da ste opravili nadaljno verifikacijo (slednjo vseeno priporočamo, saj se lahko binance.com brez tega odloči in do takrat blokira vaš račun)

2. NAKAŽETE LAHKO FIAT VALUTE

Kot smo omenili, boste lahko na račun binance.com nakazali vaša fiat sredstva na način kartično plačilo ali nakazilo na trr, kjer pa bo veljalo nekaj strogih omejitev:

  • Nakazilo bo moralo biti narejeno iz kartice ali računa, ki je izdana na ime uporabnika računa
  • Sredstva bodo morala biti nakazana direktno iz računa na ime uporabnika (ne s položnico)

3. UPORABITE LAHKO P2P TRADING

P2P pomeni peer-to-peer in je zelo zanimiv način pretvorbe fiat valute v kripto in obratno. Pomeni, da lahko od uporabnika na Binance.com, ki bi želel menjati svojo kripto valuto, le to kupite direktno od njega. Binance.com ima za to poseben varnostni proces in postopek je varen. Binance.com in podobne platforme včasih pridejo s precej konzervativnimi zahtevami glede verifikacije, načina plačila in podobno in včasih brez pravega razloga kar ne boste mogli nakazati denarja na račun.

V primeru P2P, komunicirate in si vrednost menjate direktno s fizičnim uporabnikom. 

V še naslednjem oknu boste vprašani za dodatnen varnostni korak, kjer boste za dodatno avtentikacijo uporabili še številko vašega telefona (kar zelo priporočamo) ter za dodatno varnost še Google Authenticator.

Verifikacijski proces

Da lahko lažje govorimo o pravi uporabi platforme moramo najprej zaključiti verifikacijski proces.

Za to boste potrebovali:

  • Kakovostno sliko osebnega dokumenta (obeh strani), ali potnega lista ali vozniškega dovoljenja
  • Svojo profilno fotografijo, ki bo uporabljena samo za proces verifikacije in ne bo javna
  • Vaš računalnik bo moral imeti kamero, ali pa boste morali verifikacijski proces narediti na telefonu z aplikacijo Binance
  • Za napredno verifikacijo boste morali imeti fotografijo papirja, ki bo dodatno dokazoval, da živite na naslovu, katerega boste navedli. Za to bo zadoščala fotografija računa za plin, elektriko ali izpiska ali drugega dokumenta iz banke, na katerem je navedeno tako vaše ime, kot naslov, katerega ste navedli.
  • Potrebovali boste vsaj osnovno znanje angleškega jezika ali vam bo moral pri procesu pomagati nekdo z osnovnim znanjem angleškega jezika. Pri tem vam lahko pomagamo tudi mi

Sledite navodilom za opravljen verifikacijski proces

Kliknite na “User” (okrogla ikona – označeno s puščico na sliki spodaj) in izberite “Identification”.

Prišli boste na zaslon enak ali podoben temu na sliki spodaj.

Zanimala nas bo “identity Verification” in “Advanced Verification”.

Kliknite na “Verify”.

V naslednjem oknu izberete državo in kliknete naprej.

Vpišete svoje osebne podatke in v naslednjem oknu naložite tudi fotografijo osebnega dokumenta (če gre za osebni dokument potrebujete obe strani). 

Še v naslednjem oknu boste morali naložiti vašo profilno sliko (čisto navadno sliko vas, brez očal, kap in nepotrebnih elementov).

Še v naslednjem oknu pridete do verjetno najbolj kompleksnega procesa verifikacije. Uporabiti boste morali namreč kamero računalnika, če tega nimate, pa boste morali ta postopek nadaljevati preko aplikacije Binance na telefonu.

Ta korak identifikacije zahteva da se “pokažete” pred kamero, zraven, pa boste dobili še navodila, ki ponavadi vključujejo obračanje glave levo desno, kimanje in odpiranje in zapiranje ust.

Ko opravite vse te korake, bo vaš prvi del verifikacije ponavadi potrjen že v roku nekaj minut.

Ko uspešno opravite ta del verifikacije, boste lahko na vaš račun nakazali do 200€ fiat valute. 

Da boste lahko nakazali več, boste morali opraviti še drugi del verifikacijskega postopka, ki pa vam bo omogočen šele, ko bo zaključen in iz strani Binance.com potrjen prvi. 

Ko se vam prikaže rumeni gumb tudi zraven “Advanced Verification”, kliknite nanj in naložite fotografijo dokumenta, ki dokazuje, da bivate na naslovu, ki ste ga navedli prej.

Za to bo, kot smo že omenili, zadoščala fotografija računa za plin, elektirko ali izpiska ali drugega dokumenta iz banke, na katerem je navedeno tako vaše ime, kot naslov, katerega ste navedli.

Ta (napredni) del verifikacije bo večinoma potreboval okrog 24ur, da bo potrjen.

Ko bo opravljen, boste prejeli obvestilo na vaš email.

Okno kot na sliki zgoraj se vam prikaže, ko kliknete na User > Identification. Tam tudi opravite verifikacijski proces.

Kako kupim kripto valuto z evri

Binance.com vam omogoča več načinov menjave vaše fiat valute oz. evra za kripto valuto.

Najbolj osnoven način bo nakup kripto valute s kreditno kartico ali z nakazilom na tekoči račun.

Nakup kripto valute s kreditno kartico

Za nakup kripto valute s kreditno kartico kliknite na “Buy Crypto” in “Credit/Debit card” v meniju levo zgoraj.

Prišli boste na okno enako ali podobno temu na sliki spodaj. 

Izbrali si boste lahko fiat valuto, s katero boste želeli kupiti kripto valuto (desno).

Izbrali si boste tudi vrsto kripto valute.

Na tem mestu še ne morete izbirati med zelo širokim naborom kritpo valut, saj je velika večina teh na voljo šele v delu namenjenem trgovanju.

Tako vam priporočamo, da v tem postopku kupite stabilno valuto USDT. Gre za kripto valuto, ki ni podvržena nihanjem trga, saj je enačena s stanjem ameriškega dolarja in z njo lahko v naslednjem postopku kupite veliko večino manjših valut.

Seveda lahko že takoj kupite katero koli od valut, ki so na voljo (Bitcoin, Ethereum, Binance, ADA, …), če pa tiste, ki jo izbirate ni med temi, najprej kupite Tether USDT.

Izberite znesek v evrih, namenjen za nakup.

Izberite kripto valuto.

Kliknite naprej.

Ko vnesete še podatke svoje kartice in zaključite proces, boste vašo valuto lahko takoj videli na vašem računu.

Vidna bo s klikom na “Wallet” > “Overview” > “Fiat and Spot“, kjer boste lahko vedno spremljali stanje na vaši denarnici.

Takšna transakcija (opravljena s kreditno kartico) prihaja z 1,45% provizijo.

Nakup kripto valute s plačilom na TRR

Kliknete na “Buy Crypto” v meniju levo zgoraj in nato izberete “Bank Deposit“.

Postopek je zelo podoben procesu opisanem prej, s to razliko, da boste prejeli podatke za plačilo, s katerimi boste izvedli transakcijo iz vašega TRR

Iz razloga, da potrebuje v tem primeru vaša transakcija tudi nekaj dni in da lahko brez razloga, Binance zavrne vašo transakcijo, to, če upoštevamo časovni zamik, ni najboljši način za pretvorbo fiat valute v kripto valuto.

Takšna transakcija sicer prihaja z 0% provizije.

P2P Nakup kritpto valute s Paypal, Transferwise, Skrill, Revolut kartico ali nakazilom na TRR

Kot smo omenili prej, prihaja Binance.com z zanimivo možnostjo pretvorbe vaše fiat valute v kripto valuto in obratno na način P2P, kjer se za izmenjavo nekako “dogovorite” z drugim uporabnikom na Binance.com, ki se je možnost za takšno menjavo ponudil na ti. P2P tržnici.

Tak postopek prinaša nekaj zanimivih nakupnih možnosti, kot so nakup kripto valute s Paypal, Transfwerwise, Revolut in podobnimi karticami, lahko pa se odločite tudi za plačilo iz TRR (ki pa ponovno podaljša izmenjavo).

Možnosti se vam odprejo s klikom na “Buy Crypto” > “P2P Trading”.

Gre za dokaj zapleten postopek za razumevanje, zato smo ga posebej obravnavali v tem članku.

Kako kupiti katerokoli izmed 300 kripto valut na Binance.com?

Prej smo prikazali način, kako lahko kupite eno izmed 33 najbolj podprtih kripto valut na Binance.com.

Ampak na Binance.com lahko izbirate med več kot 300 kripto valutami. Ogledate si jih lahko tudi tukaj.

Te prihajajo kot možnost spot trading in so na volj kot par podprte valute.

To pomeni le to razliko, da morate najprej imeti osnovno kripto valuto (USDT, Bitcoin, BNB, …), s katero nato v opciji “Spot Trading” kupite ali prodate eno izmed ostalih.  

KORAK 1: Binance > Trade > Classic

Kliknete na “Trade” v meniju zgoraj in nato “Classic“.

Prišli boste v okolje, enako ali podobno temu na sliki spodaj

KORAK 2: Izberite kritpo valuto oz. par (desna puščica)

V iskalnik, ki se nahaja v desnem gornjem kotu (označeno s puščico na sliki), vpišite ime valute, ki jo želite kupiti.

Če je ta podprta na binance.com, se vam bodo pod njo prikazali pari, ki so na voljo.

Za primer smo vzeli valuto Theta.  Theta valuto lahko kupite s Bitcoin, Usdt, Binance ali Ethereum. To samo pomeni, da morate imeti v vaši kripto denarnici na Binance.com, najprej,  eno izmed naštetih valut.

Za uporabo je najlažje imeti stabilno valuto USDT, saj lahko s ceno v dolarjih lažje preverimo in spremljamo trenutno nakupno ceno valute.

Kako pridete do ene izmed osnovnih valut smo obrazložili prej: Kako kupiti kritpo valuto s kreditno kartico.

Kliknite na izbran par (npr. THETA/USDT).

KORAK 3: Kupite kripto valuto*

Nižje boste lahko izbirali med opcijo “Limit” ali “Market“.

Opcija “Market” pomeni, da kritpo valuto kupite po trenutni ceni, opcija “Limit” pa, da kirpto valuto (potencialno) kupite po ceni, ki jo izberete.

Slednje je priporočljivo, ko pričakujete, da bo valuta v bližnji prihodnosti še na voljo po nižji ceni, kot je trenutna. V 80% primerov bo kripto valuta še na voljo od ugodnejše cene kot je trenutna.

PRIPOROČAMO: Priprava strategije za investiranje v kripto trge

Na ta način lahko torej bolje izkoristite vašo investicijo. A ni nujno, da bo valuta še kdaj na voljo po izbrani ceni, zato si ta del dobro zastavite v sklopu strategije trgovanja.

Če ste se odločili, da boste valuto kupili po ceni, ki si jo boste sami izbrali kliknete na “Limit” in nižje pod “Price” izberite ceno (v našem primeru v USDT) po kateri bi želeli valuto kupiti. 

Če ste se odločili za takojšenj nakup, kliknite na “Market“. Izberite še samo “Total” oz. za koliko menjalne valute (npr. USDT) bi želeli kupiti nakupne valute (npr. Theta).

Kliknite na Buy.

Vaš postopek bo v večini primerov uspešno opravljen. Dobili boste obvestilo o uspehu, zgodovino transakcijie pa boste lahko preverili.

Pa si poglejmo kje.

*Namen članka ni, da vzpodbuja k nakupu. Za to se morate odločiti sami. Preden se odločite naredite podrobno analizo. Za investicijo uporabite denar, ki si ga lahko privoščite izgubiti.

Kje preverim stanje kripto valut na moji binance.com denarnici?

Stanje na vaši denarnici bo vidno s klikom na “Wallet” > “Overview” > “Fiat and Spot“.

Videli boste lahko skupno stanje na računu in stanje vsake posamezne valute.

Kje preverim zgodovino trgovanja na binance.com

Zgodovina trgovanja na binance.com bo vidna s klikom na “Orders” > “Spot Order

Na voljo boste imeli tri podkategorije:

“Open Orders” – Tukaj boste našli vsa naročila, ki ste jih naredili z možnostjo “Limit”, kar smo omenili zgoraj. Gre za naročila, ki se še niso sprožila.

“Order History” – Tukaj boste našli zgodovino vsega trgovanja, ki ste ga naredili v možnosti “Classic Trade”.

“Trade history” – Edina razlika med gornjim bo ta, da se včasih vaše naročilo razdeli in se izpelje skozi več transakcij. Četudi ste vi izpeljali npr. samo 1 naročilo, se lahko to izvede skozi več transakcij. Tukaj bodo torej prikazane vse transakcije.