Strategije investiranja v kripto valute

Tudi, ko boste imeli svojega ali svoje favorite, boste pri strategiji investiranja naleteli na kar nekaj pomembnih vprašanj. Ali je nakupna cena v določenem trenutku prava? Kupiti vse naenkrat ali kupovati postopoma? Bi vse investirali v en projekt, ali bi raje investicijo razpršili? Kje naj bo vrednost hranjena? Kdaj bi valuto prodali? Bi jo prodali vse ali le delež? Kako izkoristiti morebitne dolgoročne prednosti hranjenja valut. Mora vložiti tako, da vam kriptovaluta prinaša pasivni prihodek in da vam predstavlja glavni tekoči vir prihodka? Na vsa ta vprašanja bomo odgovorili tukaj.

Razumevanje ciklov kripto trga

Kriptovalute so prikazale značilen cikel, ki naj bi se v podobni intenziteti pokazal tudi v novem štiriletnem ciklu leta 2021. Zaradi neustavljive rasti, valute pritegnejo vedno več svetovne pozornosti in vedno manj je tistih, ki si nek trenutek (ta traja tudi mesece), ne želijo biti zraven. 

V praksi to igleda tako. Bitcoin podvoji svojo ceno v obdobjju nekaj dni. To postane dovolj zanimiva tematika mainstream medijev. Veliko nepoznavalcev prične spremljati trg. Ti še nekaj dni uspejo gledati, kakšne priložnosti zamujajo. Vedno večji delež jih premaga zavist in vstopijo ne glede na posledice.

Ustvari se balon. Cena postane nevdržno visoka. Dovolj visok delež lastnikov, premaga strah pred izgubo doseženega Zgodi se prelomni trenutek in masa tistih, ki prodajo je veliko večja od tistih, ki kupujejo. Cene zgrmiljo naglo navzdol. Tudi do 80%. 

Tak cikel se je v zgodvini ponovil že dva krat in sicer leta 2014 in 2018. Zaradi več dejavnikov, se tak cikel ponavlja na štiri leta. 

Mnenje nekaterih je, da se bo ob vstopu večjih igralcev kot je Tesla in druge multinacionalke trg umiril, a poznavalci menijo, da bodo skoraj verjetno tudi takšni iskali vrh in takrat nek ali ves delež prodali. 

Verjetno bo ta cikel v letu 2021 drugačen. Pričakuje se ga proti koncu 2021. A gotovo bo obstajal trenutek, ko bo bolje počakati in vstopiti po vsaj 50% nižji ceni, če se bomo ciklov zavedali in strateško nastavili svoje nakupne pozicije. 

Bitcoin cikli

Bitcoin in druge valute, so do sedaj prikazale znaćilen cikel, ki ga je potrebno razumeti, še preden se odločite za svojo prvo investicijo v katero koli kripto valuto.

Največja skrivnost je ...

Če pogledamo zgodovino trga kriptovalut in opazujemo le največje projekte, je lahko bila edina napaka, ki bi jo naredili ta, da bi kriptovaluto prodali, po tem, ko nam je naredila minus povračilu investicije. 

Tudi, če ste vstopili Bitcoin, v samem vrhu leta 2017 in je vaša investicija izgubila 80% svoje vrednosti v nekaj dneh. Ste danes že potrojili svojo investicijo in ste še vedno na boljšem, kot bi bili, če bi investirali v zlato ali bolj stabilno delnico. 

Seveda ne smemo pozabiti, da bi lahko leta 2017, Bitcoin kupili tudi za 2.000 eur in da bi se do danes vaša investicija povrnila 30x. 

Velika skrivnost investicije bo izbrati valuto, katero vidite na trgu tudi čez več let in ste jo pripravljeni in sposobni počakati. Tudi če se na trgu zgodi nestabilnost in v nekem trenutku izgubljate denar (nova pandemija, vojna, …), bo najveja skrivnost ne prodati svoje vrednosti in počakati, včasih tudi več let.

Ravno zaradi tega razloga se takšne investicije nikoli ne lotevamo z izposojenim denarjem ali denarjem, ki ga ne moremo tako ali drugače počakati in je zato največja skrivnost in veliko pravilo investiranja: Ne prodati z izgubo.

Padec kripto valut marec 2020

Zaradi razglašene vsesplošne epidemije, so trgi vrednostnih papirjev, vključno z trgi kriptovalut zdrsnili tudi za 50% in več. Edina napaka, ki jo lahko v takem trenutku naredite je, da prodate kripto valuto z izgubo. Najbolje, kar lahko naredite je, kupiti več kripto valute, ko je cena najnižja. 

Kratkoročna nihanja in 30% boljši izkoristek vašega denarja

Naprej je dobro razumeti splošen cikel in ne vstopiti, ko je cena previsoka, gledano na daljše obdobje.

Naprej se pojavljajo priložnosti in nevarnosti kratkoročnega nihanja cen. Če pogledamo spodnji graf lahko vidimo, da valute nikoli ne rastejo, brez, da bi se vsake toliko pojavila 20%, 30% ali pa celo 40% boljša cena, gledano samo na kratko obdobje nekaj dni ali tednov.

Poglejmo za primer, da ste zaradi neizdelane strategije kupili Bitcoin okrog 20.02.2021, ko je bila njegova cena okrog 58.000$, poznavalec, pa je počakal samo nekaj dni, do 01.03.2021 in kupil Bitcoin po ceni 45.000$. Če sta oba vložila 1000$ imate vi dne 15.03.2021 1.005$, on pa 1300$. Ali gledano drugače, tudi dolgoročno, bo njegova investicija prinesla kar 30% več.

Kratkorocna nihanja cen bitcoin 2021

Kriptovalute nikoli ne rastejo premo sorazmerno. Ko to razumete naredite prvi korak proti največji napaki začetnikov, ki kupujejo takrat, ko je okrog določene kripto valute največji hipe. Poznavalci kupujejo takrat, ko valuti ne kaže najbolje.

V 80% je bolje, ne kupiti vse naenkrat

Raziskave vedno znova potrjujejo, da je bolje, po tem, ko se odločimo, da bomo investirali v kripto trge, bolje le te kupovati postopoma. Razlog je predvsem v kratkoročnem nihanju cen in temu, da nikoli ne vemo, kam se bo trg pomaknil v nekaj naslednjih tednih.

Če se odločite investirati 10.000€, je v večini primerov bolje, za primer 10 tednov, kupovati vsak teden za 1000 valut, a imeti denar na voljo, da lahko opravite naslednji nakup v najboljšem možnem trenutku.

Ideja je, da iz tedna v teden iščete potencialno najboljše cene posamezne valute (ki ima, kot smo že obdelali, velika nihanja) in jo kupite po najboljši ceni, kot jo valuta doseže v posameznem tednu.

Najboljšo ceno boste najlažje dosegli, če se boste nakupa lotili preko platforme, ki omogoča nastavitve avtomatiziranih nakupov, po željeni ceni.

Izkoristite avtomatizacijski sistem nakupa in prodaje

Če se odločite, da boste vašo investicijo razdelili na več delov, vam bo izjemno pomagalo orodje, ki ga ponuja večina platform za trgovanje, med drugim pa tudi binance.com, ki ga priporočamo za nakup in prodajo vaših kripto valut.

Če se še malce poglobimo z kratkoročna nihanja cen, lahko opazimo (glej sliko spodaj) da se v prelomnem roku samo nekaj minut, cena povzpne tudi do 10% navzgor in navzdol, razlog, pa je mešanje nakpune in prodajne ponudbe na nekih opornih točkah.

Možno je dokaj dobro predvideti, do kod po v nekem obdobju padla ali zrastla valuta, a cena tam, se bo obdržala včasih samo nekaj minut ali sekund. 

Razlog je tudi v tem, da večina profesionalnih trejderjev uporablja nakupne in prodajne avtomatike.

Nakupna avtomatika vam daje naslednjo možnost: Kupi za X eur valute, ko je cena valute Y. To lahko naredite za več različnih točk in izkoristite tudi večja nihanja od pričakovanih. To si lahko privoščite, ker niste vsega denarja takoj zamenjali za kripto valuto, ampak ta čaka, pripravljen na investicijo na neki platformi (npr. Binance).

Avtomatiziran kripto nakup

Tako izgleda sistem za avtomatizacijo nakupa na binance.com. Izvedete lahko naročilo pa trenutni ceni, in odprete (ali zaprete) pozicijo takoj, ali pa počakate, da valuta doseže izbrano ceno. Seveda ni nujno, da bo valuta dosegla ceno, ki si jo boste izbrali, zato morajo biti te dobro načrtovane.

Razpršena investicija proti investiciji v eno valuto

Kot boste lahko hitro videli, na našem portalu nismo Bitcoin maksimalisti in zato predvsem za male investitorje priporočamo druge, manjše valute, ki se veliko lažje podvojijo in potrojijo. 

Dalje tudi ne priporočamo, da ves denar vložite v samo eno valuto in da si izberete vsaj tri ali štiri. 

Ne samo, da je na trgu toliko zares izjemnih projektov, da je težko reči kateri je najboljši in bo dosegel najboljši donos. Nihče tudi ne more zares predvideti, katera valuta bo zrastla bolje kot druga.

Ko investicijo razpšimo, se tudi vsaj delno izognemo potencialni težavi, ki bi lahko bila povezana s posamezno valuto.

Pri izjemnih projektih, katere tudi omenjamo v našem portalu, obstaja skoraj ničelna možnost, da bi nastala težava pri lastnikih. Težava lahko potencialno nastane tako, da podjetje, ki je lastnik valute doživi vdor ali da se pojavijo težave na sodišču. Tudi če se te izpeljejo dobro, lahko postopek traja več let, skoraj gotovo bo večina profesionalnih investitorjev v trenutku prodala valuto in cena bo strmo padla. 

Take stvari se sicer ne dogajajo pogosto, a zgodila se je enem izmed top 10 projektu in sicer Ripple XRP. Kljub temu, da gre za projekt z izjemnim potencialom in si ga je marsikdo izbral za prvi projekt, se v času pisanja ne premika in je v trenutku zelo slaba investicija, če jo primerjamo z drugimi. Razlog so odprte zadeve na sodišču. Za tiste, ki so 100% svoje investicije držali v tem projektu, bi bilo v določenem obdobju veliko bolje, če bi ga imeli vsaj delnu tudi drugje.

Razmerja kripto valut zadnjih 90 dni

V tabeli je prikazanih v času pisanja največjih 8 kripto valut in v desnem stolpcu vaše povračilo na investicijo, če bi se za to odločili 90 dni pred tem. Kot lahko vidite, bi vam investicija v Bitcoin povrnila “samo” 154%, medtem, ko bi vaša investicija v Binance coin prinesla kar 721% donos.

Kaj narediti med tem ko čakamo?

Odločili ste se za določeno valuto in investirali ste ves oz. Večino denarja. Sedaj želite počakati mesece, leto ali več, da kripto valuta doseže svojo ceno.

Nekateri se bodo odločili, da bodo valuto shranili na eksterni ključek (npr. Nano Ledger) in tako najbolj mirno spali. Drugi bodo razmislili o naslednji opciji.

Ali ste vedeli, da lahko valuta med tem časom dela za vas? Kar nekaj izmed valut najvišjega razreda ali bolje povedano online denarnic vam omogoča zelo dobro obrestno mero, če hranite kripto valuto pri njih. Obrstne mere se v večini primerov pričnejo pri 5% letno, kar nekaj je valut, ki omogočajo do 20% obrestno mero.

Širše smo se o tem razpisali v tem članku. 

Za kar najboljšo strategijo je potrebno to področje dobro razumeti, saj lahko na tak način za do 20% izboljšate svoj letni donos, ali si ustvarite tudi redni mesečni dohodek, ki vam omogoča, da se glavnine valute ne dotikate tudi vrsto let. Tudi to lahko krepko spremeni vašo strategijo. 

Če verjamete, da bo trg v naslednjih 10 letih rastel (kar sami verjamemo), vam investicija v višini okrog 50.000eur danes in če valuta doseže povprečno ceno 2x v obdobju naslednjih 12 mesecv, prinese povprečno slovensko plačo, že če se odločite za vmesno 10% letno obrestno mero na posamezno valuto. 

Celsius wallet staking

V pametni denarnici Celsius.network lahko na Bitcoin valuto služite kar 6,20% letno obrstno mero, med tem ko se “APY” viša, ko izberete katero od bolj alternativnih valut. 

Kdaj, koliko in po kateri ceni prodati kripto valuto?

Na koncu strategije, ko v obzir vzmemo vsa, tako pomembna dejstva in si v grobem zastavimo svojo investicijo, si določimo prodajne točke in cilje.

Na naši spletni strani lahko najdete napovedi, kakšne cene bi naj dosegle valute v nekem obdobju, kar so povzetki najboljši svetovnih profesionalcev iz branže, kjer se je potrebno seveda zavedati da točne cene ne more predvideti nihče.

A pomaga vam uviditi in si nastaviti ciljne prodajne točke. 

Če se odločite, da boste upoštevali cikel in iskali vrh, si do tja postavite vsaj tri ali več opornih točk v stilu: Prodaj x% ko cena doseže y, prodaj x% ko cena doseže y2, …

Lahko se odločite, da boste v ciklu prodali 80% svoje investicije (nikoli ne priporočamo, da prodate vse) in nato nazaj kupovali po boljši ceni ali le obdržali fiat valuto, ali pa bo ta odstotek bližje številki 20.

Če povzamemo, ja najbolje kupiti po najnižji ceni in prodati po najboljši, kar je seveda veliko lažje zapisati kot izvesti. Bolje je ne kupiti vse naenkrat in bolje je investicijo razpršiti. Bolje je tudi imeti vrednost v kripto valuti in v kripto banki, kot v fiat valuti in klasični banki. 

Želimo vam veselo in varno investiranje. Če bi v katerem koli trenutku želeli svetovanje v živo, vam ponujamo naslednje opcije podpore in pomoči: