Kaj je bitcoin?

Kaj je bitcoin
Bitcoin je prva digitalna valuta, ki smo jo dejansko sprejeli kot plačilno sredstvo. Temelji na sistemu blockchain, kritpografiji in inovativno povezuje še več tehnoloških novitet. Prinaša sistem za prenos in hranjenje vrednosti, ki za zagotovitev varnosti ne potrebuje centralne avtoritete. Je slavna ikona na trgu več kot 8000 kripto valut in zadržuje skoraj polovico vrednosti vsega trga. Njen naziv je tudi digitalno zlato, saj se temeljna uporaba seli iz namena finančnih transakcij v sredstvo za naložbo vrednosti. Zgodovina bitcoina je skrivnostna in zapletena. Avtor je anonimen in za bitcoinom ne stoji nobeno podjetje. Vse skupaj bomo poskušali razvozlati v tem članku.

Zgodovina Bitcoina

Prva javna predstavitev inovativnega sistema za pošiljanje transakcij – Bitcoina gre v zgodovino kot email iz dne 31.10.2008, avtorja skritega za imenom Satoshi Nakamoto in naslovom “Peer-to-Peer Electronic Cash Payments“.

3.1.2009 je bila koda iz zapisa tudi implementirana in omrežje večih računalnikov vzpostavljeno. Prvi podporniki omrežja so prišli iz forumov in navdušencev podobnih tehnologij. Istočasno je bil ustvarjen prvi Bitcoin imenovan “The Genesis Block“. Izrudaril ga je Satoshi Nakamoto. 

V samem začetku Bitcoin nihče ni mogel povezati s finančno vrednostjo in je bil kot tak brez vrednosti. Prvi poskus menjave za fiat valuto sega v marec 2010, ko je uporabnik nekega foruma z vzdevkom “SmokeTooMuch” poskusil neuspešno menjato 10.000 bitcoinov za 50$.

Prva tovrstna transakcija je le uspela v poskusu neznanega avtorja nekaj mesecev kasneje, ki je ponujal 10.000 bitcoinov za dve pizzi. Pizzi je po dveh dneh čakanja tudi dobil in ta transakcija se je zapisala kot prva znana menjava Bitcoina za fizično vrednost v zgodvini.

Povzetek prvega zapisa

Email iz dne 31.10.2008 na osmih straneh razkriva tehnični opis inovacije, naznanja pa tudi težave, ki jih rešuje. Osredotoča se na dejstvo, da kot človeštvo do tistega dne še nismo uspeli razviti sistema za pošiljanje finančne vrednosti, ki ne bi potreboval centralne avtoritete oz. ne bi slonel na zaupanju.

Inovacija, zapisana v papirju z naslovom “Peer-to-peer elektroski sistem plačevanja” prinaša ravno to. Tehnična težava, ki jo rešuje je povezana predvsem s celostnim in inovativnim sistemom, ki onemogoča manipulacijo zapisa finančne transakcije in s tem dvojno transakcijo ali manipulacijo zapisa obstoja neke vrednosti. Tistim, ki vzdržujejo sistem omogoča atraktivno možnost zaslužka in s tem interes po avtohtonem sodelovanju in podpori sistema.

Prvi uradni zapis Bitcoin Satoshi Nakamoto

Inovacija, zapisana na osmih strani in poslana iz strani neznaneha avtorja pod imenom Satoshi Nakamoto, gre v zgodovino kot uraden prvi zapis o Bitcoinu.

Bitcoin in tehnologija

Bitcoin deluje na blockchain omrežju, na način, da podatkov, ki jih ti računalniki hranijo ni možno spreminjati. Računalniki so verižno povezani, kar imenujemo sistem “peer-to-peer” ali P2P. 

Podatki so varovani pred poseganjem s posebnim ključem in izraz imenujemo kriptografija

PRIPOROČAMO: Kaj je blockchain

Varnost je zagotovljena na način “proof of work”, kjer se desetisoče računalnikov bori za to, kateri bo prvi razvozlal zahtevno matematično formulo, katere težavnost se sprotno nastavlja glede na vzpostavljeno moč omrežja. 

Računalnik, ki prvi razvozla to formulo izda nov blok, drugi računalniki pa ga potrdijo. Ta vsebuje med 1000 in 2000 transakcij. Nagrada za izdajo enega takšnega bloka so novi Bitcoin žetoni

V osnovi Bitcoin tako vzdržuje seznam vseh transakcij, ki so se kadarkoli zgodile v omrežju. S podatki hranjenimi v seznamu je (praktično) nemogoče manipulirati. Seznam vsebuje vse prenose lastništva Bitcoina. Ta je najprej izdan na naslov rudarja in od njega je prenesen naprej. 

Ko vi kupite Bitcoin ali samo njegov del, bo ta vrednost najdena na vašem Bitcoin javnem računu. Iz tega računa boste lahko naprej nakazali le toliko Bitcoina, kot ga imate na računu. Da boste lahko to naredili, potrebujete zasebni digitalni ključ, ki ga dobite ob ustvarjanju Bitcoin denarnice. Takrat prejmete tudi javni naslov, ki ga lahko pošljete drugim, da vrednost nakažejo vam. Potrebno je že tukaj opozoriti, da javni naslov denarnice lahko javno delite, nikakor pa ne zasebnega ključa (tudi če bo kdo od vas to zahteval).

PRIPOROČAMO: Osnove varnega investiranja v kripto valute

Še ena posebnost je, da Bitcoin račun ni povezan z vašimi osebnimi podatki. Zasebni digitalni ključ je tako edini ključ, ki odpira možnost transakcij. 

Bitcoin prednosti

Lastnosti Bitcoina predstavljeni na uradni strani bitcoin.org.

Kdo je za Bitcoinom

Za bitcoinom ne stoji oseba ali ustanova. Gre za popolnoma odprt sistem, ki deluje sam po sebi, a vseeno omogoča posodobitve.

Proces, kako je možno priti do posodobitve je zelo konzervativen in posledično varen. Tako se pododobitve, imenovane tudi “hard fork“, zgodijo po dolgem procesu odločanja, na eno ali več let.

Nastale so fundacije, financirane predvsem iz strani podjetij, ki slonijo na uporabi Bitcoina in si želijo perfekcijo algoritma. To so tudi edine uradne ustanove, ki jih lahko bližje povežemo z Bitcoinom in tudi te, nimajo pravice po odločanju. Pripravijo le osnutek posodobitve.

Sistem je vzpostavljen na način, da imajo glavno vlogo pri implementaciji sprememb rudarji. Za potrditev spremembe v samem osrčju Bitcoina, je tako potrebno soglasje 95% teh, še prej pa mora spremembo sprejeti v združenju fundacij. 

Tak sistem daje Bitcoinu decentralizacijo, ki jo potrebuje in nezmožnost, da bi v kodo posegala država ali posameznik.

Sistem za odločanje Bitcoin

Sistem, po katerem je možno posegati v kodo za valuto Bitcoin. Za dosego spremembe je potrebno strinjanje 95% rudarjev.

Zgodovina cene Bitcoina

Lastniki bitcoina so lahko doživeli že marsikateri “vlak smrti“, a trend se je do danes vedno obrnil navzgor.

Cena je že leta 2010 zanihala iz 0,0008$ na 0,08$ in potem hitro nazaj. Leta 2011 je v treh mesecih zrastla iz 1$ na 32$ a konec leta ponovno končala na 2$. 

Nihanja so bila predvsem posledice nepoznavanja, nazaupanja in pomanjkanja regulacij ter špekulacije. 

Novi vrhovi so bili doseženi v letu 2013, ko je cena valute zrastla preko 1000$ na Bitcoin, a že v treh dneh dosegla večjo korekcijo, ter štiri naslednja leta zadrževala vrednost okrog 300$. 

Naslednji večji vzpon se je zgodil leta 2017, ter še naslednji 2021. Bitcoin je s tem nakazal zelo izrazit cikel, ki se zgodi vsake štiri leta in ga zato povezujemo s še eno unikatno specifiko bitcoina, ki se imenuje “halving

Inflacija in skupna količina

Vsake štiri leta, se nagrada oz. število bitcoinov, ki jih dobi rudar, ki uspešno ustvari nov blok razpolovi. To imenujemo “halving”.

Ko je bil Bitcoin ustvarjen, je bila nagrada za rudarjenje bloka 50 bitcoinov. Leta 2012 razpolovljena na 25, 2016 na 12,5. Od februarja 2021 rudarji prejmejo 6,25 bitcoina na blok. Ta način vsake štiri leta uspešno razpolovi inflacijo.

Skupna zastavljena količina Bitcoinov, ki bodo vse skupaj na voljo je 21 milijonov Bitcoinov.

To tudi pomeni, da bo po tem sistemu zadnji Bitcoin rudarjen leta 2140.

A tudi to ne bo zaustavilo sistema. Ustvarjanje bloka je povezano tudi s ceno za transakcijo, ki jo plača pošiljatelj. Ta način naj bi poganjal sistem Bitcoin po tem, ko bo rudarjen zadnji Bitcoin.

Bitcoin halving in gibanje cene

Izrazit cikel v gibanju cen, ki se povezuje s t.i. halvingom, ko se vsake 4 leta razpolovi količina Bitcoina, ki ga rudar prejme za uspešno kreiran blok.

Bitcoin in prihodnost

Bitcoinu se pripisuje svetla prihodnost.

Kriptovalute naj bi vedno bolj sprejemale države in jih uredile z zakoni. Pomanjkanje regulacij naj bi naj bila leta 2021 glavna protiutež, da se na valuto Bitcoin ne zgrne še več kapitala.

Regulacije bodo pomenile lažji dostop največjim investitorjem, ki jih ravno pomanjkanje negotovost še vedno odmika od investicije. Od največjih investitorjev so podporo pokazali investitorji bolj odprtih misli, kot so Elon Musk s Teslo in Michael J. Saylor s MicroStrategy in tako pomagali valuti k doseganju novih rekordnih cen in splošnem sprejemu. 

Bitcoin postaja tako zanimiv za lastnike velikih denarnih rezerv. Namesto, da bi korporacije lastile velike denarne rezerve v fiat valuti, podvrženi inflaciji, bi jo lahko v valuti kot je Bitcoin.

Vedno več korporacij se odloča za ta korak, a je številka leta 2021 še vedno nizka (trenutno stanje). Podjetje kot je MicroStrategy je objavilo novico, da je skoraj vso njihovo premoženje, (v času pisanja okrog 6 milijard ameriških dolarjev), vso v valuti Bitcoin. A MicroStrategy je le ena izmed 32 korporacij, ki je javno naznanila, da hrani sredstva v Bitcoinu.

Bitcoin postaja tudi vedno bolj uveljavljeno plačilno sredstvo. Sicer bodo verjetno druge, manjše valute prej dosegle fleksibilnost, potrebno za globalnega ponudnika mikrotransakcij, pa bomo valuto Bitcoin vseeno uporabljali, a verjetno primarno za transakcije pri dražjih premičninah in nepremičninah. 

Microstrategy in Bitcoin

MicroStrategy je prva velika korporacija, ki hrani vse svoje razerve v valuti Bitcoin.

Potencial za investitorje

Bitcoin zadržuje leta 2021, pri ceni okrog 60.000$, 1,2 trilijona ameriških dolarjev (trenutno stanje).

To pomeni, da potrebuje novih 1,2 trilijona, da se podvoji sredstva novem investitorju (prinese 100% donos). Po drugi strani nihanja Bitcoina niso nič kaj manjša, kot jo prinašajo alternativne kripto valute

Ko zraste cena Bitcoina, za seboj vedno tudi potegne manjše valute, ki večinoma naredijo višji donos. 

Vse skupaj naredi po našem mnenju Bitcoin v letu 2021 ne najboljšo investicijo, če se odločate za investicijo v kripto trge in si želite hiter in najboljši izplen

Na Bitcoin gledamo kot valuto, ki je lahko zanimiva za dologoročne investitorje, ki si želijo le najbolj stabilno kripto valuto izmed vseh in se kripto valutam ne želijo posvečati več časa.