Hranjenje kripto valute – Uporaba Nano Ledger denarnice

Najvarnejši način hranjenja kripto valute je s ti. "cold storage" denarnico. Najpopularnejša je Nano Ledger denarnica. V tem članku si bomo pogledali za koga je in podali korak po korak navodila, da prenesete svojo valuto iz online v offline denardnice.

Ali potrebujem zunanjo oz. offline denarnico?

Zunanja denarnica je najvarnejši način hranjenja kripto valute. Čeprav je manevriranje s kripto valutami lažje na platformah, kot so binance.com in podobne si je primerno valute, ki jih boste držali srednje ali dolgoročno, hraniti na t.i. hladni denarnici, takšni, ki ni priključena na internetno povezavo

Kot smo se obširneje razpisali v članku o osnovah varnosti s kripto valutami, obstaja več načinov hranjenja kripto valute.

Kripto valuto lahko hranite na platformi kot je binance.com, kjer niste lastnik digitalnega ključa denarnice, ali pa valuto hranite na denarnici, ki prihaja z osebnim digitalnim ključem kar vas naredi neodvisnega od vsake avtoritete. Takšne denarnice so “vroče” (pomeni, da so dosegljive na spletu) ali “hladne” (so offline).

Načini hranjenja kripto valut

 • Platforme za trgovanje s kripto valutami (niste lastnik privatnega digitalnega ključa):

PRIMERI: Binance.com, Coinbase.com, Bitstamp.net, Celsius

 • Online kripto denarnice (ste lastnik privatnega digitalnega ključa): 

PRIMERI: TrustWallet, MetaMask Wallet, Binance Chain Wallet, Atomic Wallet, Theta Wallet

 • Offline kripto denarnic (ste lastnik privatnega digitalnega ključa):

PRIMERI: Ledger, Trezor

Način hranjenja kripto valuto glede na višino sredstev

Odvisno od višine vašega portfelija, boste v različnem odstotku uporabljali nekatere ali vse tri oblike denarnic. Poglejmo si nasvete, vezane na višino portfelija. Način in nasveti služijo zgolj kot primer in vsak si po svoje zastavi strategijo hranjenja kripto valut.

 • Do 10.000eur – želite več trgovati za hitrejšo rast

V tem primeru je čisto primerno, če imate vsa sredstva v online platformah in denarnicah. Verjetno boste želeli nekoliko več trgovati, da boste hitreje zvišali vaš portfelij. Seveda izberite le varne platforme in denarnice, kot te omenjene zgoraj. 

 • Do 30.000eur – pomik k najvišji stopnji varnosti dela portfelija

Del vašega portfelija (npr. 30-50%) si že želite najbolje zavarovati. Hranjenje kripto valute na platformi binance.com ali online denarnici trustwallet je še vedno izjemno varno a zagotovo je hranjenje v hladni denarnici še varneje in zato pričnete čim večji delež kripto valut hraniti v hladni denarnici.

 • Nad 50.000eur – večina portfelija je hranjenega offline

V primeru hranjena kripto valut nad vrednosti 50.000eur, priporočamo, da je več kot 50% portfelija že hranjenega na offline denarnici in da upoštevate vse nasvete vezane na varnost in zavarovanje digitalnega ključa in “recovery fraze”. 

Hraniti kripto valuto na platformi kot je binance.com, smo si ogledali v članku kako odpreti in kupiti valuto na binance.com, kako pa valuto hraniti na denarnici kot je Binance Chain Wallet pa v članku z naslovom kako kupiti redke valute Binance omrežja

Preko omenjenih člankov boste našli korak po korak navodila in upamo tudi razumevanje teh dveh načinov hranjenja kripto valute. V nadaljevanju tega članka se bomo zato osredotočili na hranjenje kripto valute na hladni denarnici. Natančneje bomo pogledali kako aktivirati in uporabljati Nano Ledger hladno kripto denarnico.

Razumevanje koncepta (Nano Ledger) kripto denarnice

Če si še niste vzeli časa in se poglobili v način hranjenja kripto valut s hladno kripto denarnico, se vam zagotovo pojavlja več vprašanj. Zato bomo, preden se lotimo korak po korak navodil, najprej skušali odgovoriti na kar največ vprašanj in tako orisati proces. Če na kakšno nismo odgovorili nas lahko kadarkoli kontaktirate.

Kje se nahaja moja kripto valuta?

Vaša kritpo valuta je v bistvu hranjen zapis o preteklih transakcijah določenega javnega naslova.
 
Sistem blockchain naredi zgodovino teh transakcij varno in brez možnosti manipulacij. Ravno zato, posrednik, ki bi hranil tak zapis ni več potreben.
 
PRIPOROČAMO: Kaj je blockchain?
 
Če pogledamo iz druge strani, tudi banka v bistvu prinaša nekaj zelo podobnega. Banka ne hrani fizičnega denarja. Hrani le zapis o transakcijah in iz tega stanje računa. Po posebnem ključu vam omogoča, da to vrednost nakažete naprej ali pretvorite v fizični denar
Tako kot stanje na vaši banki je tudi v tem primeru kripto valuta le zapis o vhodnih in izhodnih transakcijah iz česar je lahko izračunati stanje vrednosti ali protivrednost (npr. razmerje proti eur).

Kaj je javni naslov in kaj je privatni ključ?

Ko aktivirate novo vročo kripto denarnico, boste zraven prejeli privatni ključ, zraven pa še “mnemonic” ali “recovery frazo” (12-24 besed), ki služi za odklepanje denarnice.
Obojega nikoli ne zaupate nikomur, ki ne zaupate. Večina spletnih goljufij stavi ravno na nepoznavanje tega dejstva. Od vas bodo skušali (z lažnim imenom in obljubo, da ste zadeli nagrado) pridobiti privatni ključ.

Ko boste aktivirali Nano Ledger denarnico, ta še ne bo imela aktviranega nobenega javnega naslova. Najprej boste morali inaložiti aplikacijo za npr. Bitcoin javni naslov in dobili boste unikaten javni naslov, ki je vaš javni naslov za nakazilo Bitcoin kripto valute

Potrebno še je razumeti, da ima vsak kripto kovanec (več o razliki med kritpo kovancem in kripto žetonom) drugačen javni naslov in da boste morali za vsako omrežje instalirati drugo aplikacijo. Npr. valute Bitcoin ne morete nakazati na naslov Ethereum denarnice, bo pa naslov enak za dve valuti, ki sta obe narejeni na Ethereum omrežju

Razlika med hladno (offline) in  vročo (online) kripto denarnico

Edina važna razlika med online in offline kripto denarnico bo ta, da je vaš digitalni ključ, v primeru offline zakljenjen in hranjen na zunanji napravi, ki ni dosegljiva preko interneta. To pomeni, da obstaja ničelna možnost, da nekdo pride do tega ključa in ga izrabi.

Po drugi strani je pri online denarnici digitalni ključ najprej izdan na spletu in potencialno bi lahko prišlo do vdora ali virusa, ki bi izdal vaš digitalni ključ (možnost je sicer blizu nič). Še najbolj je to možno na način, da hranite kopijo digitalnega ključa na računalniku. Enostaven vdor v vaš računalnik, bi tako lahko razkril ta ključ.

Kaj če izgubim ali uničim Nano Ledger?

V primeru izgube je ključek Nano Ledger nihče ne more dostopati do sredstev, saj je ključek varovan s PIN kodo. To ob aktivaciji izberete sami. Ko je PIN koda napačno vpisana več kot tri krat, se ključek Nano Ledger zaklene in postane neuporaben. 
V tem primeru in v primeru, da ste ključek uničili, je vaša edina možnost dostopa do sredstev preko “recovery fraze“, 24 besed v pravilnem zaporedju, ki si jih boste zapisali ob aktivaciji. Te neto vpišete v novo napravo in tako dostopate do svojih sredstev.

Najpomembneje torej ne bo kako hraniti sam ključek. Najpomembneje bo kje in kako hraniti “recovery frazo”. Praviloma hranimo kopije “recovery fraze” na več mestih in/ali v bančnem sefu.  

Kateri Nano Ledger ključek naj izberem?

Nano Ledger prihaja v dveh variantah in sicer Nano S in Nano X. Oba prihajata s popolnoma enakimi varnostnimi mehanizmi, dražji Nano X vam prinaša naslednje prednosti:

 • Na ključek Nano S lahko naložite največ 6 aplikacij (tako je podprto do 1.100 kripto valut omejeni pa ste na 6 omrežij). Na ključek Nano X lahko naložite do 100 različnih aplikacij in ste tako praktično brez omejitev.
 • Nano X prihaja z bluetooth podporo, kar pomeni, da lahko stanje ključka vedno spremljate preko mobilne naprave in vam ključka ni potrebno priklapljati na računalnik, da preverite stanje računa ali opravite transakcijo.
 • Nano X prihaja z baterijo, ki drži do 8 ur. Nano S morate priključiti na računalnik, da deluje. 
Kako hraniti kritpo Nano Ledger primerjava

Aktivacija ključka Nano Ledger

1. Priprava naprave

Sedaj gremo korak po korak skozi aktivacijo ključka Nano Ledger. Postopek bo zelo podoben ali enak za oba modela. 

 • Ko ključek odprete, ga s priključnim kablom priključite v vaš računalnik, da se ključek prižge.
 • Zapisalo se bo sporočilo: Pritisni desni gumb za nadaljevanje
 • V naslednjem oknu vam bo sporočilo: Naložite program “Ledger Live” na ledger.com/start. To bomo storili nekoliko kasneje. Zato kliknete v desno.
 • Program vas bo naprej vodil skozi osnovne funkcije. Naučil vas bo, da s klikom na levi ali desni gumb manevrirate po programu, s klikom obeh gumbov skupaj pa potrdite odločitev. Oba gumba držite, da pridete v osnovni kontrolni center ali da izklopite napravo. 
 • Pritisnite desni gumb, da pridete do opcije “Set up a new device”. Kliknete oba gumba za “dalje”.
 • V prvem oknu si boste izbrali PIN kodo. Številko posamezne pozicije dosezite s kliki levo ali desno in kliknete oba gumba za potrditev. Če ste se odločili za pet mestno PIN kodo postopek pet krat ponovite. Da zaključite urejanje PIN kode klikajte desni gumb toliko krat, da se pojavi kljukica. Kliknite ob gumba hkrati da potrdite. PIN koda bo nastavljena
 • Prišli boste do t.i. Recovery fraze, ki si jo morate zapisati. Recovery frazo si zapišite na list papirja in nikakor ne na računalnik. Zapisa ne fotografirajte. Hranite ga na več mestih. Kopijo priporočljivo v sefu na banki. V škatlici ste zraven ključka prejeli še priročen oštevilčen list, kamor lahko prepišete 24 besed, ki jih boste prejeli. Za nadaljevanje pritisnite oba gumba hkrati. Vsako posamezno besedo si prepišite. Ko ste končali pritisnete oba gumba hkrati za nadaljevanje, ko boste morali besede prepisati nazaj, kot potrditev, da ste jih pravilno prepisali 
 • V naslednjem koraku boste morali po vrstnem redu potrditi pravilne besede. Za vsako izmed pozicij (1,2,3,…) se boste pomikali levo in desno, dokler ne boste našli prave besede.  
 • Vaša naprava je sedaj pripravljena. Pomaknili se bomo na računalnik in v program “Ledger Live”.
Nano Ledger X aktivacija

Nano Ledger je enostaven za uporabo. Ima samo dva navigacijska gumba s katerim manevrirate in s klikom na oba gumba hkrati potrjujete možnosti in selekcije. 

2. Ledger Live

Nadaljevanje aktivacije poteka z instaliranjem aplikacij na platformi Ledger Live 

 • Naložite program “Ledger Live” na ledger.com/start. Izberite verzijo za svoj operacijski sistem. Ko je program naložen, ga odprite.
 • Ko ste program odprli, boste šli skozi nekaj osnovnih oken. Hitro boste prišli do izbire naprave. Izberite svojo napravo in kliknite naprej.
Aktivacija Ledger Live
 • V naslednjem oknu boste imeli več opcij. Ker ste že aktivirali napravo in že imate “Recovery phrase” boste izbrali opcijo: Poveži napravo
Povezovanje nano ledger z racunalnikom
 • Prišli boste v osnovno okno aplikacije Ledger Live. Preko menija na levi boste dostopali do osnovnih funkcij programa:
 1. Portfelij – tukaj bo vaš skupen pregled portfelija
 2. Denarnica – tukaj boste našli vse vaše aktualne kripto valute
 3. Send – tukaj boste poslali kripto valuto
 4. Receive – tukaj boste našli podatke za nakazilo oz. vaš javni naslov posamezne kripto valute
 5. Manage – tukaj boste lahko naložili nove aplikacije
 6. Buy Crypto – direktne povezave do platform za nakup kripto valut
Ledger Live App okolje
 • V naslednjem oknu boste imeli več opcij. Ker ste že aktivirali napravo in že imate “Recovery phrase” boste izbrali opcijo: Poveži napravo