Osnove varnega investiranja v kripto valute

V tem članku si bomo obdelali 6 kritičnih točk, ki vas bodo obvarovale pred večino začetniških napak. Če se boste držali načel, ki jih bomo omenili, boste mirno spali in vaša investicija bo varna. Lahko bi rekli, da bo vaša investicija varnejša, kot je vaša fiat valuta na vaši banki, a za to je potrebno dobro poznati in zaupati v tehnologijo in projekte ter uvideti smer njihovega razvoja v naslednjih 10-20 letih. Po našem mnenju smo na samem začetku prave uporabe tehnologije in projekti, ki so še danes v testnem obdobju, bodo čez leta velika in prepoznavna podjetja, njihova vrednost pa bo deset, sto ali več krat višja, kot je danes. Seveda bo na poti marsikatera past in ker blockchain ponuja posamezniku možnost, da je sam svoja banka, lahko začetnik hitro naredi kakšno usodno napako.

Kritične točke za varno investiranje v kripto valute

Kritpo valute so vrednost ali zapis na decentraliziranem sistemu, zaradi katerega je vdor v vašo vrednost ali sprememba tega zapisa praktično nemogoča. Se pa mora začetnik zagotovo podučiti o osnovah varnosti, saj lahko brez tega pade v katero izmed osnovnih spletnih goljufij, med osnove varnosti pa bomo šteli tudi nekatere splošne osnove pri investiranju.

Šest najpogostejših napak, ki jih naredijo investitorji začetniki v kripto valute:

  • Izbira slamnate ali slabe platforme/denarnice
  • Izguba digitalnega ključa
  • Zaupanje digitalnega ključa drugi osebi
  • Izbira slamnatega ali slabega kripto žetona
  • Nerazpršena investicija
  • Zaupanje škodoželjnim ali slabo informiranim influencerjem

Izbranje platforme za kupovanje in hrambo kripto valut

Da boste kupili kripto valuto, boste najprej potrebovali platformo, ki bo zamenjala vašo fiat valuto v kripto valuto. Nato boste potrebovali manjalnico, predvsem, če boste želeli investirati v bolj alternativno kripto valuto. Kot tretje, boste želeli varno denarnico, kjer boste hranili svojo kripto valuto. Naprej boste razmišljali kako lahko kriptovaluta dela za vas, kar bo pomemben faktor dolgoročne strategije.

Pomemben začetek je izbira platforme, ki vam ponuja čim ugodnejšo menjavo fiat valute za kripto valuto. 

Za primerjavo, zelo enostavno lahko kritpo valuto kupite že na način, ki ga ponuja Petrol Slovenija. Kupite lahko Bitcoin bone a pretvorba bona v pravo kripto valuto, ki jo nakažete v vašo kripto denarnico vas bo stala 9% vrednosti, kar je Veliko. Pri večini platform bo odstotek pod 2%.

Želite tudi platformo, ki vam bo omogočala enostaven prenos kripto valute na druge denarnice ter čim večjo izbiro za menjavo valut.  

Za začetek vam bomo priporočali platformo binance.com, ki je nekakšen hibrid med kripto denarnico in platformo za trgovanje. Pri Binance boste že imeli pravi kripto naslov za nakazilo in boste lastnik prave kripto valute, kar ne velja za večino platform za trgovanje kot so etoro.com in podobne. Nakup vaše kripto valute s kreditno kartico vas bo stal 1,8%, nakazilo na trr (ki sicer traja nekja dni) pa 0%.

Kako se v tej fazi izognete napaki?

Obstaja zares veliko platform, ki ponujajo podobno, a vedno se zavedajte, da je vaš denar odvisen od platforme, katero boste uporabljali. Ne priporočamo prevelikega eksperimentiranja. Vaš denar bo zagotovo varen s platformami kot so binance.com, kraken.com Ali coinbase. Izogibajte se platformam za trgovanje kot so etoro.com, forex.com, bitstamp.com in plus500.com. Pri takšnih vaše kripto valute ne boste mogli nakazati drugam in vsa vaša vrednost bo zaklenjena v platformi.

Kako odpreti račun binance

Binance.com je verjetno najprimernejša platforma za kupovanje kritpovalut v Evropi.

Prednosti in nevarnosti prave kritpo denarnice

Kot omenjeno binance.com še ni čisto prava denarnica in vi še nimate čisto pravega digitalnega ključa do vaše denarnice. Še vedno ste odvisni od posrednika. Posrednik je v tem primeru sicer stabilno podjetje, ki mu lahko zaupate. A na tak način boste praviloma hranili manjše zneske, namenjene za nadaljnjo menjavo (do 10.000eur).

Ko boste kripto valuto nakazali iz binance.com na npr. Atomic Wallet, v Theta Wallet ali v zunanji ključek Nano Ledger, boste imeli denarnico, nad katero ne bo nikogar in tako tudi nihče ne bo mogel zadržati vaših sredstev ali vam uporabo kakorkoli omejiti. Sami boste svoja banka.

Povezoval vas bo samo privatni ključ in 12 besed ali t.i. “mnemonic phrase”, kar boste prejeli ob odprtju denarnice. Nikjer ne boste vpisali niti svojega imena in priimka. V večini primerov si boste kot dodaten varnostni nivo izbrali še osebno geslo.

Zasebni kljuc mnemonic phrase kripto denarnice

Ob odprtju Theta kripto denarnice, boste prejeli datoteko .keystore in še 12 besed, ki si jih prepišete in jih ne delite z nikomer. 12 besed iz slike zgoraj služi le za lažjo predstavo in denarnica ni v uporabi. 

Zasebni ključ in javni naslov

Ob odprtju denarnice boste dobili zasebni ključ, ki prihaja kot datoteka in pri večini še “mnemonic phrase” – 12 besed, ki pridejo v določenem zaporedju in si jih morate prepisati, saj zraven datoteke edini ključ do vaše digitalne denarnice. Te besede si prepišete v zvezek ter si naredite še kopijo v drug zvezek. Drug zvezek hranite na drugem naslovu Ali v sefu zaradi primera naravne katastrofe (npr. požar). Prav tako si digitalni ključ shranite na eksterni ključek, ključek pa najbolje hranite v sefu. Datoteko izbrišite iz vašega računalnika.

Če izgubite ali uničite zvezek in ključek, izgubite digitalni ključ do vaših sredstev in nihče vam ne bo mogel pomagati do njih. Po nekaterih podatkih je približno 20% valute Bitcoin zaklenjene. Ljudje so tako ali drugače izgubili svoje digitalne ključe.

Ob odprtju denarnice boste prejeli tudi javni naslov za nakazilo (izključno) enake valute. Pomembno si je zapomniti:

  • “Mnemonic phrase” ali digitalni ključ je samo vaš in ga nikoli ne delite z nikomer
  • Naslov vaše denarnice lahko delite in ga drugi potrebujejo, da nakažejo valuto na vaš račun. Primer naslova za nakazilo Bitcoin: 1M4Qk4hHUycDtztksrTdXR3KKEijNd64vN
  • Naslov denarnice ni splošen ampak je namenjen samo za nakazila enake valute

Tako izgleda javni kripto naslov v binance.com. Tak naslov (enako tudi QR koda) je javen in ga lahko delite. .

Zasebni ključ in spletne goljufije

Spletlni goljufi računajo predvsem na takšne nepoznavalce, ki ne razumejo razlike med zasebnim digitalnim ključem in javnim naslovom za nakazilo vaše denarnice. 

Ponavadi se lažno predstavljajo za imenom neke avtoritete, kot je influencer, ki mu zaupate ali druga znana osebnost. Do vas prihaja s sporočilom, da ste zadeli nagrado in da mu morate zaupati “mnemonic phrase”, ker vam drugače ne more nakazati sredstev. 

Kot smo že obdelali gre v takem primeru vedno za goljufiv namen, saj se za nakazilo potrebuje samo javni naslov vaše denarnice.

Dovolj, da se izognete tej vrsti goljufije je: Nikoli ne zaupajte zasebnega digitalnega ključa do vaše denarnice

Druge vrste povezane goljufije pridejo s spam emaili ali t.i. ribarjenjem. V tem primeru vas goljufi povabijo na spletno stran denarnice, ki izgleda enako kot originalna. Ko se prijavite v takšno denarnico uporabite zasebni digitalni ključ. 

Dovolj, da se izognete tej vrsti goljufije je: Shranite si spletni naslov vaše denarnice pod priljubljene strani in do nje dostopajte na tak način ali si zapišite originalen url spletne denarnice. V primeru poskusa goljufije url spletne strani denarnice ne bo popolnoma enak originalnem, bo pa verjetno pododen, zato je prva metoda najbolj priporočljiva.

Primer kritpo scam

Pazite se takšnih email sporočil, ki vas napeljujejo k izdajanju privatnih ključev. Še preden se prijavite preverite domeno in pišite na spletno pomoč originalnem podjetju. 

Dodatne varnostne nastavitve kripto valute bonance com

Da se kar najbolje izognete spletnem “ribarjenju” vam priporočamo, da se držite samo ene platforme, na kateri trgujete s svojo kritpo valuto. Na binance.com si lahko nastavite v User > Security tudi dodatno varovalko za tak namen. Ko boste prejeli email sporočilo od Binance.com, bo to sporočilo vsebovalo vašo unikatno “Anti-phishing” kodo, po čeer boste lahko vedno preverili, ali je sporočilo zares od Binance.com.

Kako in kje hraniti kripto valuto

Odločitev kje hraniti kripto valuto ima še veliko za opraviti s strategijo. Najbolj varen način je prav gotovo hranjenje kripto valute na zunanjem ključku, a v tem primeru boste zamudili nekaj izjemnih priložnosti pasivnega prihodka, ki vam jih ponujajo trgi s kripto valutami. 

Načeloma boste manjše zneske hranili tudi na platformi, kot je binance.com, saj vam bo platforma na tak način omogočila avtomatizacijo prodaje in nakupa, kar je prav gotovo ena izmed rešitev, ki lahko občutno izboljša vaš izplen, ko je vaš cilj prodati kripto valuto.

Predvsem pomembno za varnost vaše valute, ki bo hranjena pri spletnem ponudniku denarnice ali drugače zaklenjena pri spletnem ponudniku je komu boste zaupali. Čeprav je na trgu vrsta privlačnih projektov, smo pri nas v tem raje bolj konzervativni in zaupamo zares najprepoznavnejšim podjetjem v tej branži in se prej tudi pozanimamo, kako oni hranijo našo valuto, ko jo hranimo pri njih. Izbiramo takšne, ki našo valuto hranijo za eksternih diskih in so tako težje podvrženi večjem spletnem napadu.

"Slamnati" ali slabo izbrani kripto projekti

Predvsem, ko bo vaša želja investirati v manjše projekte z višjimi možnostmi povračila na investicijo, boste lahko na spletu naleteli na projekte, ki so ustvarjeni z namenom prevare, dovolj pa bo že investirati v slabo zastavljen projekt, ki lahko hitro propade.

Dokaj enostavno je namreč ustariti kritpo žeton. 

Slabi odločitvi se izognete, če naredite dovolj dobro raziskavo projekta. Dobro raziščite ekipo in spletno stran, ki se predstavlja za projektom. Za začetnike bo dovolj nazorno varovalko predstavljalo dejstvo, da je kripto žeton že na voljo na enem izmed glavnih platform kot je Binance, Coinbase ali podobni. Uporabite tudi splošen občutek in ugotovite, zakaj naj bi projekt, v katerega investirate dejansko preživel dolgo obdobje.

Če še ne znate sami oceniti, kaj je dober projekt, se lahko omejite na projekte, ki jih mi omenjamo tukaj. Gre le za dobro raziskane projekte, ki predstavljajo dejansko dodano vrednost in za njimi stoji ekipa in tehnologija v katero verjamemo.

Pasti v "kitih" in nihanjih trga

Visoka nihanja trga na tedenskem nivoju, so večinoma ustvarjena umetno, z namenom prestrašiti neizkušene investitorje, ki kupujejo zaradi pohlepa, ko cena strmo raste in prodajajo z igubo, ko cena že čez nekaj ur ali dni strmo pade.

Ker je trg še dokaj majhen, je še možno ustvarjati ti. umetne valove. Na tak način si organizacije t.i. “whales” ali kiti, ki upravljajo dovolj visok portfelij višajo svoj tržni delež. 

Umetno pospešijo premice navzgor, da privabijo naivne investitorje. Ti vstopijo v projekt tako, da se ne pozanimajo kaj kupujejo in niso pripravljeni dolgoročno sodelovati v projektu. Privabi jih le strma rast. 

Umetni val se v nekem trenutku sproži navzdol in veliko takšnih, ki naenkrat zagledajo 20 ali več odstotne izgube raje odstopijo z izgubo odstopijo od projekta. 

Organizacije imenovane “whales” tako prodajo svoj delež, ko je cene zelo visoka in ga kupijo nazaj po približno nižji ceni (npr. 30%).

Praviloma bo takšnih manipulacij vedno manj, saj bo zaradi kapitala velikih in legitimnih gospodarskih družb, ki se naj ne bi posluževale takšnih tehnik, vedno manj. 

Ravno takšne tehnike delajo ta trg značilno volatilen, in so nihanja cen do 30% povsem običajna.

Vi lahko to delno izkoristite tako, da poskušate posnemati trg. Kupite takrat, ko cena pada in prodate takrat, ko cena izgleda nerealno visoka.

Kratkorocna nihanja cen bitcoin 2021

Cene kriptovalut (vsaj zaenkrat) nikoli ne rastejo premosorazmerno. Kot vidite morate tudi, ko cena kriptovalute dolgoročno strmo raste, včasih počakati mesec ali celo več, da s svojo investicijo pridete vsaj na pozitivno ničlo, če vstopite na enem izmed vrhov kratkoročnih cilkov.

Nikoli ne investirajte vse v eno valuto

Obstaja dovolj zelo dobrih projektov, da bi 100% investirali le v enega. S tem boste vaši strategiji dodali dodaten varnostni nivo. 

Moramo se zavedati, da lahko kateri koli projekt doživi marsikaj. Ena velika slaba novica, bo skoraj zagotovo, v nekaj dneh prepolovila ceno valute. Takšne slabe novice so predvsem novica o tožbi na sodišču, notranje tehnične težave, vdor, težave povezane z lastnikom podjetja in podobno. 

V primeru, da doživite nekaj takšnega, morate najprej dobro raziskati, za kako resno obtožbo gre in kako hitro si bo projekt opomogel. Dejstvo je, da bo verjetno, ko boste za novico izvedeli, cena že za 20% ali več odstotkov nižja (v samo nekaj minutah). 

Takšni padci se večinoma zgodijo v trenutku, saj veliko profesionalcev bdi nad novicami in imajo za ta namen nastavljene varovalke, ki se sprožijo, ko cena nenormalno zaniha. Če je obtožba resna in niste izgubili preveč, ja lahko dobra odločitev, da tudi vi odstopite od investicije, a če je obtožba ali novica ne pomeni ravno “konec sveta” za neko valuto (npr. valuta si v večini primerov hitro opomore po vdoru ali po zamaknjenem datumu nove verzije projekta ipd.) je lahko ustvarjena z namenom hitrega padca cen. V tem primeru, sa vam lahko zgodi, da boste od projekta odstopili po 30% nižji ceni, cena pa bo nato v nekaj urah ali dneh zrastla nazaj.

Drugo dejstvo je, da je lahko cena valute, v primeru, da gre za resno obtožbo še pade in ostane na zelo nizkem nivoju, vse dokler se zadeva na sodišču ne reši, kar lahko traja tudi več let.

Takšne stvari so praviloma zelo redke. V letu 2021, se je to od bolj znanih primerov zgodilo le projektu Ripple XRP. 

Takšni nevarnosti se najbolje izgonete tako, da vašo vrednost razpršite na vsaj 3-5 projektov in da investirate v projekte, v katere verjamete dolgoročno.

xrp ripple sodisce cena delnice

Ko je kritpo valuta XRP dosegla izjemno rast ob kocu leta 2020, je novica o težavah na sodišču prinesla kar 80% padec vrednosti v samo nekaj dneh. Kot lahko vidite ste morali počakati približno 3 mesece, da je cena zrastla nazaj in edina možnost da niste izgubili denarja je verjetno bila, da ste počakali in ne prodali z izgubo. Dodatno varovalko vam lahko prinese avtomatiziran proces prodaje, ki ga omogoča Binance.com, kjer bi lahko nastavili varovalko npr. prodaj kripto valuto, če pade pod 0,50eur na enoto.

Neetični influencerji

Kot na drugih področjih, morate biti predvsem tudi na področju kritpo informiranja zelo pazljivi, komu zaupate in na podlagi katerih informacij, se odločite v kakršno koli akcijo, predvsem pa za investicijo v določen projekt.

Pogosta praksa neetičnih influencerjev, na področju kripto informacij, je ti. “Pump and dump” strategija, kjer influencer po nizki ceni kupi določeno valuto (večinoma takšno brez prave crednosti), ki je vredna skoraj nič, ter z lažnimi ali preveč napihnjenim informacijami vzpodbudi svoje sledilce, da naredijo enako. 

Ker gre za tako malo valuto (vredno npr. 1-10 milijonov), lahko influencer umetno dvigne vrednost valute, že samo s svojo investicijo za 50, 100 ali več odstotkov. Drugi zaznajo priložnost (mislijo, da bo valuta rastla še naprej) in investirajo. Ko je influencer zadovoljen s ceno valute, to običajno takoj proda, skupaj s tem, pa odnese tudi denar, ki so ga investirali ostali. Ker cena nenadno pade, to ustvari paniko in cena ponavadi zgrmi na prvotno stanje ali še nižje. V trenutku lahko izgubite 50% ali več svojega denarja.

Zaupanje slabim informacijam

Velika past na vaši poti do uspeha bodo slabe informacije.

Dobro razmislite koga boste poslušali in od kje boste srkali informacije. Ostale nujno ignorirajte. Če boste verjeli kar vsakem naslovu, ki ga boste zasledili, se boste gotovo prestrašili.

Naredite svojo raziskavo in se sami prepričajte ali verjamete v tehnologijo blockchain in verjamete tudi v to, da bo sistem kot je Bitcoin spremenil področje bančništva, podobno kot je Air Bnb spremenil posel nastanitev. Če tega ne verjamete, investicija ni za vas. Članki kot so 99,99% kripto valut bo propadlo, ki jih lahko zasledite na slovenskem spletu in družbenih omrežjih, vas bo zagotovo prestrašilo do te mere, da ne boste dosegli uspeha.