Pancake Swap – stejkanje valute za pasivni prihodek

Kaj je pancake swap
Ena izmed osnov pasivnega prihodka z vašo kripto valuto bo stejkanje vaše valute in sodelovanje v bazenih menjalnic. Plačani boste v večini primerov s valuto, ki jo izdaja sama platforma, zato je pomembno, da ta obljublja stabilnost in potencial. Vse to prav gotovo ima valuta CAKE. V tem članku si bomo pogledali kako lahko stejkate kritpo valuto CAKE ali zaslužite še več z dobavo parov valut za menjalnico Pancake Swap.

Možnosti pasivnega prihodka na Pancake Swap

V okvirju tega članka bomo predvidevali, da že poznate osnove stejkanja kripto valut ali ste si prebrali članek kripto valute in pasivni prihodek. V članku smo obdelali kaj pomeni klasično stejkanje valute in kaj dobavljanje parov valut menjlnici. V tem članku bomo obdelali, kako eno in drugo izvedete na popularni platformi Pancake Swap.

Dve možnosti, ki ju torej prinaša platforma Pancake Swap sta stejkanje valute, kjer je letni prihodek na vložena sredstva okrog 100%, ter t.i. farming, kjer sodelujete v bazenu menjalnic in potrebujete par dveh valut (50%/50%). Tukaj je letni prihodek na vložena sredstva lahko tudi nekaj krat višji.

Ali je Pancake Swap varna platforma?

Sami smo platformo Pancake Swap izbrali kot eno izmed zanesljivih in varnih Defi platform, z visokim potencialom valute CAKE.

Pri izbiri platforme sami gledamo predvsem, ali je platforma kredibilna, kakšne so možnosti  letnega zaslužka, kakšno valuto dobimo kot nagrado za sodelovanje, koliko denarja so drugi zaupali opcijam v platformi, vredno pa si je pogledati še oceno podjetja Certik, ki preverja varnost platform.

Menimo, da prihaja Pancake Swap z dobro oceno rizik/priložnost. Drugi so v okviru platforme, v času pisanja, zaupali že 7 milijard dolarjev (Total Value Locked – slika spodaj). Pancake Swap spada tudi v kategorijo AMM (Automated Market Maker), kar pomeni, da sistem deluje popolnoma avtomatsko, brez knjigovodstva na strani Pancake Swap. To pomeni tudi, da naša sredstva ne bodo zapustila naše denarnice. Dodatno nas prepriča tudi dejstvo, da je Pancake Swap največja menjalna platforma na vrhunskem Binance omrežju, ter da sam Binance veliko piše o platformi.

Podjetje Certik je podalo pozitivno oceno (93/100) glede varnosti platforme.

Pasivni prihodek Pancake Swap

Na Pancake Swap lahko pričakujete visok letni donos na zaklenjena sredstva (v času pisanja do 483% APY). V kviru platfome je zaklenjeno več kot 7 milijard ameriških dolarjev. Podatek boste lahko vedno preverili na domači strani Pancake Swap.

Stejkanje valute CAKE na Pancake Swap

Ko na domači strani Pancake Swap kliknete na Pools, se vam odprejo možnosti stejkanja CAKE valute v t.i. Syrup Pool.

Kot lahko vidite, je letni donos za stejkanje valute CAKE/CAKE earned (služite CAKE) kar 98,89%. To pomeni, da boste v primeru stejkanje 100 CAKE, zaslužili približno 0,3 CAKE dnevno ali 8 CAKE mesečno. 

V času pisanja je cena CAKE valute 23$. To pomeni, da morate založiti 2300$ valute CAKE, da bo vaš mesečni prihodek 191$. Vaš prihodek je izplačan v valuti CAKE. To pomeni, da vaš dobiček varira tudi s ceno valute.

V primeru stejkanja na Pancake Swap lahko stejkate samo valuto CAKE, lahko pa si izberete, da boste služili katero izmed 49 drugih valut. Lahko npr. stejkate valuto CAKE in služite valuto ZIL. Kolikšen donos vam prinaša si oglejte na spletni strani Pancake Swap (v času pisanja je ta 89% ZIL).

Na Pancake Swap lahko pričakujete visok letni donos na zaklenjena sredstva (v času pisanja do 483% APY). V kviru platfome je zaklenjeno več kot 7 milijard ameriških dolarjev. Podatek boste lahko vedno preverili na domači strani Pancake Swap.

Navodila za stejkanje valute CAKE

Najprej si tako morate izbrati eno izmed 49 možnosti, ki se ponujajo v Pancake Swap > Pools. V vaši denarnici, ki jo povežete z Pancake Swap morate imeti valuto CAKE.

Ko ste si izbrali najboljšo možnost, kliknite na “Unlock Wallet”

Namesto tega se bo prikazal gumb “Approve CAKE”. Kliknete na gumb.

Odprlo se vam bo okno denarnice, kjer potrdite namero.

Kliknete na “+” (slika spodaj, desna puščica)

Izberete količino valute CAKE (slika spodaj, leva puščica). Kliknete Confirm. 

Postopek ste zaključili in valuta CAKE bo od tega trenutka stejkana, vam pa bo sproti prikazan izkupiček.

Kako stejkati CAKE na pancake swap

Kako žanjete, dodate ali odvzamete valuto iz stejkanja

Ko boste enkrat zaprli okno in se čez nekaj dni vrnili, da bi pogledali rezultate, boste morali vedno najpej klikniti na “Unlock Wallet”.

Komaj takrat vam bodo prikazani rezultati vašega stejkanja

Na levi boste videli, koliko ste že zaslužili.

S klikom n “Harvest” boste lahko zaslužek nakazali v denarnico.

S klikom na “Compound” boste lahko zasluženo valuto dodali v stejkanje.

S klikmo na “Unstake CAKE” boste prekinili pametno pogodbo in valuta CAKE bo vidna kot na voljo v vaši denarnici.

Še nižje lahko vedno preverite trenuten APY in število CAKE valute, ki je stejkana. 

Kako zaključiti s stejkanjem valute CAKE

Dobavljanje parov valut v Pancake Swap menjalnico

Še višji letni donos kot s stejkanjem vaše valute, dobite z dobavo menjalnih parov v bazene

Platforme, kot so Pancake Swap dejansko nimajo na zalogi lastnih menjalnih parov, temveč odprejo t.i. “liquidity pools” oz. bazene z menjalnimi valutami, v katerih se nahaja 50% vrednisti ene in 50% vrednosti druge manjalne valute.

Ko dobavite manjalni par, s tem omogočite menjalnici, kot je Pancake Swap, da omogoči uporabnikom menjavo določene valute. Dobiček od transakcij se razdeli med sodelujoče v bazenu. Več kot je transakcij in manj kot je sodelujočih, višjo dobiček prinaša dobava valut.

Tudi tukaj lahko sproti spremljate, kolikšen letni donos (APY) vam prinese dobava para valut.

Možnosti si lahko ogledate na Pancake Swap > Farms.

V času pisanja je na voljo okrog 100 različnih menjalnih parov valut in vsaka prinaša različen letni donos označen z APY. A APY ne sme biti prva karakteristika para. Najti morate par, v katerem verjamete v obe valuti para, donos pa mora biti veliko višji, kot bi bil ta, če bi le stejkali eno ali obe izbrani valuti. 

Dobava parov namreč prihaja z rizikom t.i. impermanent loss, ki nastane, ko se ena valuta občutno odmakne od druge, v smislu vrednosti. Obširneje smo se o tem razpisali v tem članku, zato si bomo impermanent loss tukaj pogledali le na kratko.

Razumevanje rizika "impermanent loss"

Ko oddate menjali par valute 1 in valute 2 v bazen, se njuno razmerje usklajuje skladno z gibanjem razmerja. 

Če ste v bazen CAKE-BNB oddali za primer 20 CAKE (500$) in 1 BNB (500$) in je cena BNB na datum 6 mesecev kasneje ostala enaka, valuta CAKE pa zrastla za 140% (iz 25$ na 60$), vaše stanje, ko se boste odločili za prenehanje dobave valut ne bo več 20 CAKE in 1BNB.

Ker boste potrebovali vedno več valute BNB, da bo bazen lahko vzdrževal razmerje 1:1, se bo vaše razmerje sproti spreminjalo. Vaše stanje na omenjen datum bo verjetno 12,91 CAKE proti 1,55 BNB in če se boste na tisti dan odločili, da boste z dobavo valut prenehali, boste toliko tudi dobili.

Impermanent loss se nato izračuna kot razlika med tem ali bi 20 CAKE in 1 BNB preprosto držali v denarnici.

Če bi torej v takšmen primeru to vrednost držali v denarnici bi imeli:

20 CAKE x 60$ = 1200$; 1 BNB x 500$ = 400$. Skupaj imate 1700$

V primeru, da ste dvignili denar, ko je cena ene valute zrastla 200%, druga pa je ostala enaka:

12,91 CAKE x 60$ = 774$, 1,55 BNB x 775 = 868$. Skupaj imate 1.549$

“Impermanent loss” je v tem primeru 151$.

A med tem časom (npr. 6 mesecev) ste tudi nekaj zaslužili. Ker je APR 81%, to pomeni, da ste na mesec zaslužili 67$ in v 6 mesecih 402$, ste še vedno 250$ v plusu.

Če bi bila razlika med ceno valut manjša, bi manjši bil tudi “impermanent loss” zato si za pare valut praviloma izbirajte valuti, za kateri si pričakuje, da boste rastli čim bolj enakomerno. 

Pari valut kripto stejkanje pasivni dohodek

Kako izbrati dober par kripto valut

Kot boste lahko ugotovili, boste več zaslužili pri nepredvidljivih parih in manj pri predvidljivih.

Logično bo predvidljiv par vedno privlačil več investitorjev in zato bo dobiček manjši. 

Pomembno je razumeti in predvideti, kako dobro valuto dobivate za nagrado in kako se bo cena te valute obnašala skozi čas. 

V primeru dobave valut na Pancake Swap je nagrada vedno valuta CAKE, četudi dobavljate par kot je npr. BNB-ZIL. 

Po našem mnenju je največja priložnost v parih, ki prinašajo vsaj 300% APY. Če je vaša začetna vrednost 1000$, boste v enem letu prejeli 3000$ nagrade. Če boste zadeli par, katerega razlika v razmerju ne bo večja kot 300%, boste verjetno zadovoljni z rezultatom. 

Morate pa se zavedati, da so lahko odstopanja, kot je 500% in več hitro dosegljiva, sploh v daljšem obdobju.

Ena valuta lahko občutno zraste, druga pa stagnira. V tem primeru bo vaš impermanent loss tudi 1000 ali višji$.

Izračun za več situacij lahko dobite s “impermanent loss” kalkulatorjem.

Kako dodati par v bazen na Pancake Swap

Dodajanje para valut v bazen se prične tako, da si par izberete in imate v vaši denarnici na voljo 50% ene in 50% druge valute

Nato morate par valut najprej dodati kot “Liquidity”. To naredite tako, da kliknete na Trade > Liquidity. Kliknete “Add Liquidity” in v naslednjem oknu označite par valut, ki ste si jih izbrali, ter tudi količino.

Program vam bo dal možnost dodajanja samo 50%/50% vrednosti ene in druge valute.

Kliknete “Add Liquidity” in izbiro potrdite še v denarnici, ki se vam bo odprla avtomatsko. 

Zaključenje postopka, spremljanje in žetev

Sedaj se boste pomaknili v “Farms” in poiskali par, ki ste si ga izbrali in za katerega ste že ustvarili “Liquidity” par iz prejšnjega koraka.

Ob izbranem paru kliknite na “Details” in nato “Enable”.

Vaš par bo dodan in pod “CAKE earned” boste lahko spremljali, koliko ste zaslužili.

S klikom na “+” ali “-“ boste dodajali ali odvzemali vrednost iz para.

S klikom na “Harvest” boste v denarnico prenesli to, kar ste zaslužili.

Liquidity Pools Pancake Swap