Pasivni prihodek s kripto valutami

Kripto valute prinašajo decentralizacijo na področja kot je bančništvo, pa tudi dobavo pasovne širine, mobilnih podatkov, električne energije, hranjenje datotek v oblaku in podobno. Na vsakem od teh področij omogoča posamezniku, da sodeluje in si s tem omogoči pasivni prihodek. Poslovni model smo navajeni iz trga nastanitev (Airbnb), trga taxijev (Uber) pa tudi spletne prodaje (Alibaba, Amazon), kjer se večina denarja ne steka več k eni avtoriteti, temveč si večino razdelijo mali ponudniki. V tem članku bomo raziskali katere so te možnosti in kaj morate narediti, da lahko že danes sodelujete.

Vzpon decentraliziranih poslovnih modelov

Decentralizirani poslovni modeli niso nekaj povsem novega, so pa šele nedavno prikazali svojo pravo moč. Tako kot nastanitve sedaj omogočajo pasiven prihodek malem človeku in ne več centralizirani hotelski verigi in tako kot večino taxi storitev opravi podjetje, ki nima niti enega taksista, tako se podoben način seli na finančno področje. Veliko pot mu utirajo inovativna kripto podjetja. 

V bližnji prihodnosti ne bo več banka tista, ki bo dobila največ bančnih storitev, temveč “Airbnb” na tem področju.

Večinski delež od storitev kot so provizije transakcij, provizije menjave valut in provizije pri dolgoročnih posojilih, bo že brez večje začetne investicije lahko vaš.

Za razne žetone boste lahko menjali tudi obstoječe vire kot so odvečna internetna pasovna širina, odvečne minute vašega telefonskega operaterja, pa tudi električna energija vaše sončne elektrarne in še veliko več.

Decentralizacija

Airbnb je eden izmed najprepoznavnejših ponudnikov decentraliziranega sistema, kjer se denar iz nekega področja ne steka več v centralizirana podjetja, ampak se večina razprši med male ponudnike, ki za to uporabljajo obstoječe resurse.

Za pasivni prihodek bodo potrebni (že) samo kripto žetoni

Kripto valute še potrebujejo nekaj časa, da bodo za povsem povprečnega človeka predstavljale dovolj varno investicijo, kot je ta v nepremičnino ali avtomobil – gledano iz smeri, da stanovanje nato oddajate na airbnb, avtomobil pa uporabljate za to, da se vključite v sistem Uber.

Z investicijo v kritpo valuto, iz želje po pasivnem prihodku, boste za enak vložek dobili hitrejšo rast osnovne vrednosti, višji mesečni prihodek in kar je najlepše, zagotavljanju nemotenega obratovanja storitev, boste lahko posvetili manj časa.

Omogočale pa vam bodo tudi, da boste porabili resurse, ki jih ne potrebujete. Za kripto žeton boste zamenjali vašo neporabljeno pasovno širino interneta, vaše neporabljene minute telefona, vašo neporabljeno elektriko iz sončne elektrarne, vaš neporabljen prostor na vašem računalniku.

Način 1 - Stejkanje kripto valut

Stejkanje kripto valut je poenostavljeno “zeleno” rudarjenje. Rudarjenje pri nekaterih valutah poteka (tudi) na način t.i. “Proof of stake”, kjer za rudarjenje novih kovancev ni več najpomembnejša računska moč računalnika, temveč lastništvo kripto valut.

V tem sistemu varnost omrežja zagotavlja dejstvo, da za podporo varnosti omrežju, “rudar” založi svoje žetone. Za nagrado ta pridobi nove žetone, enako, kot bi sodeloval v klasičnem rudarjenju. 

Potrebne količine kovencev so v večini primerih velike in nedosegljive malim investitorjem.

Vrzel so zapolnili ponudniki bazenov, ki temeljijo na kapitalu malih investitorjev, nagrado pa proporcionalno razdelijo med njih. Sodelujete lahko tudi vi! Tak način sodelovanja se imenuje stejkanje valute ali “staking”.

Stejkanje je še najbolj podobno letni obrestni meri, ki jo banka izplača tistemu, ki ji “posodi” denar. Dobra stvar posoje kovancev za stejkanje je, da jih v tem primeru ne boste zares posodili in bodo ostali na vaši denarnici. Zaklenjeni bodo s pametno pogodbo, ki pa jo lahko kadarkoli prekličete. 

Pričakovane letne obrestne mere pri stejkanju se gibljejo med 5%-15%, nekateri projekti (npr. CAKE) pa punujajo tudi 100% letno obresto mero na stejkanje valute. 

Stejkanje kripto valut

Stejkanje kripto valut je lahko zelo enostaven proces. Omogoča ga skoraj vsaka moderna kripto denarnica. Pomembno je izbrati denarnico, pri kateri vi držite v rokah digitalni ključ vaše denarnice. To npr. omogoča Trust Wallet.

Način 2 - Pasivni dohodek od provizij kripto menjalnic

Novodobne digitalne menjalnice, ki uporabljajo sistem blockchain in lastno kripto valuto, ne potrebujejo zaposlenih ali lasten kapital, da ponujajo storitve menjave valut uporabnikom.

Za potek nemotene menjave digitalnih valut potrebuje takšna digitalna menjalnica bazene s pari kripto valut. V bazenu je 50% ene in 50% druge valute. 

Menjalnica lahko ponudi le menjavo valut, za katere obstajajo bazeni menjalnih parov.

Kje je tukaj priložnost za vas? Vi ste lahko tisti, ki bazenu dobavi menjalni par. Vsi, ki bazenu dobavljajo določen menjalni par, si nato razdelijo večino provizij, ki s tem nastane.

Pri večini bazenov potrebujete 50% vrednosti ene in 50% vrednosti druge valute, da lahko sodelujete. Količina ni važna. Vaš zaslužek je proporcionalen odstotku sredstev, ki ste jih oddali v bazen. 

Rizik “impermanent loss”

Pozorni morate biti na več stvari. Glavni rizik sodelovanja, ki nastane predvsem s slabo izbiro menjalnega para in platforme je t.i. “impermanent loss”Pri dobavi menjalnih parov je potrebno razumeti, da se količina valut, ki jih oddate v bazen spreminja. Ostaja razmerje.

To pomeni, da če izberete par valut, katerih odstopanje v vrednosti, nastane tudi 500% in več, od razmerja, ki je bilo v trenutku oddaje valut, lahko nastane situacija, da imate manjšo vrednost, kot bi jo imeli, kot če bi samo držali valute v denarnici.

Za razumevanje se je potrebno poglobiti v več detajlov, zato smo v ta namen namenili članek samo temu. 

Zaenkrat si lahko zapomnite, da bo nerazumevanje rizika odmikalo množice od sodelovanja v takem načinu pasivnega dohodka, kar bo pomenilo več za tiste, ki si bodo vzeli dan ali dva in tematiko dovolj dobro raziskali. 

Nagrade so dovolj visoke. Nekateri bazeni prinašajo kar 1000% letno povračilo na založena sredstva. 

Večina bo seveda izbrala “varnejše” pare valut. Tam bo letni donos nižji. Skrivnost bo izbrati pare valut, ki lahko prinašajo podobno rast in razmerje in niso najpopularnejši. 

Na kaj še biti pozoren?

Ker blockchain omogoča popolnoma decentraliziran sistem, potem zares nima smisla, za namen pasivnega dohodka, za dalj časa zaklepati valute na centralizirano platformo, kjer boste odvisni od njenega obstoja.

Tako je eden izmed nasvetov, da uporabljate katero izmed platform, kjer boste vi lastnik digitalnega ključa kripto valute.

To vam omogočajo platforme kot so Pancake Swap, ZilSwap, Uni Swap, Tosdis in podobni Defi projekti.

Še en nasvet gre v smeri valute, ki vam je ponujena za nagrado. 

Če boste za ta namen izbrali platformo Pancake swap, boste za nagrado prejemali valuto CAKE. Če boste izbrali Zil Swap, bo vaša nagrada njihova valuta ZWAP. Spet na drugi platformi, npr. Tosdis, boste za nagrado prejeli eno izmed valut v paru. 

Pari valut kripto stejkanje pasivni dohodek

Na platformi Pancake Swap lahko dobavljate valute enem izmed več kot 200 bazenov. Največji donos iz prikazanega posnetka zaslona ima par ITAM-BNB (475 APY). Ali je ta par dobra izbira ne moremo reči brez raziskave obeh valut. “Najvarnejši” par CAKE-BNB prihaja s “samo” 81% APY in v njem je tudi največ kapitala (916 milijonov ameriških dolarjev).

Način 3 - Menjava neporabljenih računalniških kapacitet za kripto žetone

Že če imate nekoliko boljši računalnik in internetno povezavo, lahko neporabljene kapacitete dodate v omrežje in služite kripto kovance.

Porabili boste samo tiste kapacitete interneta in računalniške moči, ki jih ne potrebujete, zato za tak način načeloma ne potrebujete investicije v namensko računalniško opremo.

Lahko bi našteli več kot 10 platform, ki omogočajo porabljanje resursov vašega računalnika, a en, ki zagotovo izstopa in je primeren tudi za laične uporabnike, je projekt kripto valute Theta, ki je omogočilo neke vrste hibrid med stejkanjem valute in dodatno porabo kapacitet interneta in računalnika.

Da postanete ena izmed Edge Node točk, potrebujete najprej 10.000 kovancev Tfuel in računalnik konstantno na voljo v internetnem omrežju. Za nagrado boste prejemali kovanec Tfuel. Z uradnim izidom Mainet 3.0 bi naj bila nagrada vsaj 20% letno.

Pričnete tako, da si na računalnik naložite program Theta Edge Node, tega povežete s Theta denarnico (kamor vam bodo nakazana sredstva), ter programu zagotovite 10.000 kovancev Tfuel.

A to ni edini način, da služite kovanec Tfuel s programom Theta Edge Node. Če boste imeli prižgan še Edge Compute in Edge Catche, boste lahko računalniku oddajali dodatne naloge in porabili še več vašega razpoložljivega internetnega omrežja. Tukaj je nagrada med drugim odvisna od zmogljivosti računalnika.  

Višina mesečnega zaslužka še v času pisanja ni popolnoma jasna, saj je projekt v beta fazi in še ni jasno ali se bo izplačalo za namen boljših računalniških in internetnih zmogljivosti investirati v boljšo opremo in internetno povezavo.

Theta kripto valuta pasivni prihodek

Projekt Theta vam omogoča, da kovanec Tfuel zamenjate za neporabljeno pasovno širino vašega interneta, kovance pa lahko tudi stejkate. Pogoj je čisto navaden računalnik, prižgan in priključen na internetno povezavo.

Način 4 - Rudarjenje s pomočjo računalniške opreme

Način pasivnega dohodka, za katerega ste že prav gotovo slišali je “klasično” rudarjenje ali “Proof of work”.. Tak način rudarjenja že od samega pričetka poganja prvo kripto valuto Bitcoin.

Poenostavljeno povedano, se žetoni v načinu rudarjenja “Proof of work” pridobijo na način, da v omrežje vključite računalniško moč ali druge kapacitete. S tem pomagate zagotavljati varnost in delovanje sistema. Za nagrado dobite proporcionalno vrednost žetonov, ki jih posamezen projekt temu nameni.

Vsak Bitcoin, ki je bil kadarkoli izdan v kripto denarnico in nato preprodajan, je bil najprej izrudarjen. Količina žetonov, ki se izda na določen blok transakcij se vsake 4 leta razpolovi. 

Potrebno je tudi razumeti, da je vaš prihodek možno v naprej izračunati s “močjo” programske opreme, ki jo imate na voljo ali je želite nabaviti.

V samem začetku, je bilo smiselno in profitabilno že, da ste v omrežje vključili eno ali več grafičnih kartic. Proizvajalci take opreme so sevede sčasoma računalniško opremo namensko optimizirali in nastali so t.i. “ASIC minerji”, ki so narejene v le ta namen. 

Za primer omenimo, da Bitcoin žetonov ni možno več rudariti s navadnimi računalniškimi grafičnimi karticami, saj prinašajo premajhno vstopno moč. Lahko pa z navadnimi grafinimi karticamo še rudarite nekatere druge kripto valute. Na naslednji povezavi, si lahko izračunate, koliko žetonov lahko pričakujete z izbrano računalniško opremo.

Grafična moč ali “Hash-rate” pa ni edini postopek rudarjenja, kjer potrebujete računalniško opremo. Nedolgo nazaj je nastal tudi koncept “Proof of Space”, ki se predstavlja kot bolj zeleno rudarjenje, saj za obratovanje potrebuje veliko manj električne energije. V tem primeru varnost omrežja zagotavljate s trdimi diski. Tak način med drugimi ponuja kripto projekt Chia, na tej spletni strani, pa si lahko izračunate profitabilnost, glede na določeno kapaciteto trdih diskov, ki ste jih pripravljeni nameniti.

Način rudarjenja z računalniško opremo je vse prej kot enostavna pot do dobička, a zagotovo lahko ena izmed idej za vaš nov “posel”. 

Nam se zdi način predvsem zanimiv kot način za razpršenje investicije v več različnih načinov. Dejstvo je, da je v kripto trgu vedno za pričakovati sušna obdobja, kjer cena trga najprej pade za 20-60% in nato na takšni stopnji ostane tudi več mesecev. V tem obdobju je zelo nesmiselno prodajati kripto valute. Eden izmed načinov, da se ves čas stopnjuje vaša vrednost je, da rudarite, a pridobljenih žetonov ne prodate, ko je cena nizka. Pametno rudarjenje bo velikokrat pomenilo, da rudarjenih žetonov ne boste menjali v denarno valuto več mesecev – odvisno od cene valute.

Prav zato se tudi tega dela lotite z denarjem, ki ga imate na strani ali z viri, ki jih ne porabite (npr. sončna elektrarna). Veliko prednost zato prinaša koncept “Proof of space”, kjer vas konec meseca ne bo čakal še visok račun za električno energijo.

 

Rudarjenje kripto valut doma

Domač “mining rig” sestavljen iz 6 grafičnih kartic, ki so prvotno namenjene za nemoteno igranje igric ali grafično zahtevnejše programe. Njihova uporaba v namene rudarjenja kripto valut je dvignila cene kartic, kar je prineslo negodovanje predvsem pri navdušencih igranja računalniških igric.