Predstavitev kripto projekta Theta

Theta tfuel
Theta je blockchain omrežje, ki prinaša izboljšave na področju dostave spletnih videov do končnih naprav. Uporaba spletnih video vsebin raste veliko hitreje, kot se nadgrajuje trenutna infrastruktura. V bistvu trenutna infrastruktura že sedaj ni sposobna zagotoviti potrebne pasovne širine za predvajanje internetnih video vsebin v kakovosti, kot bi si želeli. Pričeli smo kupovati 8k televizorje a internetne televizije kot so Netflix in Youtube ne uspejo dostaviti niti 4k resolucije. Spremljanje dogodkov v živo, kot so razne športne prireditve se v določeni meri seli na splet, sploh, ko za določen dogodek ali tekmo ni posluha večjih televizijskih hiš. Theta obljublja, da bomo lahko v prihodnosti imeli boljšo pasivno širino in če bomo sodelovali, bomo deležni tudi pasivnega dohodka.

Kako Theta izboljšuje kakovost gledanja spletnih videov

Ko vaš Netflix ali Youtube nista sposobna dostaviti potrebne kakovosti slike, četudi jo vaš internetni paket omogoča, to pomeni, da težava ni na vaši strani, temveč na strani dobavitelja vsebine. Ko se poglobimo v trenutni sistem dostavljanja video vsebine hitro opazimo, da sistem ne zadošča niti trenutnim, kaj šele prihajajočim potrebam. Težava oz priložnosti za izboljšave prihajajo predvsem v načinu, kako je vsebina dostavljena do vaše naprave. Trenuten sistem sistem deluje na način, pri katerem večja koncentracija gledalcev na nekem območju, pomeni slabše možnosti za čisto sliko v najvišji kakovosti.

Theta je s pomočjo P2P sistema to dejstvo obrnila v obratno smer – več kot je gledalcev na nakem področju, boljše so možnosti za super dostavo vsebine – seveda v primeru, ko je nekaj Theta točk v bližini in v delovanju.

Theta platforma prihaja s tehnološko inovacijo, programom Theta Edge Node, zaradi katere so odkrito zanimanje že pokazale korporacije, kot so Google, Samsung, Sony in MGM

Interes so pokazali predvsem, ker lahko z najemom storitve izboljšajo kakovost svoje dostave video vsebin. Na ta način Theta, čeprav gradi tudi svojo video platformo theta.tv ni samo le direktni konkurent, ampak nekdo, ki lahko pomaga zadovoljiti njihove uporabnike.

Lepota decentralizacije se tukaj pokaže v dejstvu, da se denar namesto velikim CDN ponudnikom razprši med male dobavitelje. Za enostaven pasivni dohodek lahko sodelujete tudi vi.

Theta tfuel

Opisana težava dostave internetnega videa do končnega kupca, predstavljena na thetatoken.org

Theta tfuel

Rešitev za izboljšavo dostave spletnih videov kot je prikazana na njihovi spletni strani.

Delovanje sistema

Tehnološki sistem, posenostavljeno deluje v smeri grajenja mreže več deset tisoč točk, ki v zameno za nativni žeton Theta omrežja, ki se imenuje Tfuel, dobavljajo tako računalniško moč, potrebno za obdelavo videov, kot tudi pasovno širino, ki prihaja iz neporabljene pasovne širine uporabnika.

Sodeluje lahko vsak. Ko si na računalnik naložite program Theta edge Node in program zaženete, bo program uporabil vašo računalniško moč in pasovno širino, ki je v trenutku ne potrebujete. Predvsem bo program uporabil vaš “upload”, ki ga večina porabi zelo malo. Za nemoteno dobavo boste nagrajeni z žetonom Tfuel. V enakem programu boste lahko kovance Tfuel, ki jih boste nameravali dolgoročno hraniti stejkali, za dodaten pasiven dohodek (pribl. 20% APY, potrebna minimalna količina 10.000 Tfuel). 

Na višino plačila bo vplivala višina računalniške moči, kakovost internetne povezane in nemotenost izvajanja funkcije. Pričeli boste lahko že s čisto navadnim računalnikom, verjetno pa se bo splačali investirati v boljšega. Predvsem bo pomemben CPU ter internetni upload (članek bomo osvežili, takoj, ko bo na tem področju znanega več).  

Pasivni prihodek se tukaj ne konča. Kovance Tfuel prejmete že, ko gledate spletni video preko Theta platforme ali če postanete kreator vsebine. Ta sistem naj bi pritegnil večje kreatorje. Ti bodo lahko pravičneje plačani za izdajanja popularne vsebine. Sistem je enostaven in ekonomično vzdržen: Namesto, da gre denar velikim dobaviteljem CDN, se vrednost razprši med tiste, ki pomagajo vzdrževati Theta sistem. 

Stanje sistema node točk v času pisanja, v času ko je program Theta Edge Node šele v beta fazi. Številka bo ob uradnem izzidu programa in v prihodnosti prav gotovo veliko višja. Stanje lahko vedno spremljate tukaj.

Theta blockchain

Theta pa postaja še veliko več, kot smo do tukaj omenili. Gre za blockchain omrežje, ki najprej skrbi za finančne mikrotransakcije,  omogoča pa tudi pametne pogodbe, NFT-je in še veliko več. To pomeni, da bo nastal interes drugih podjetij, da bodo na omrežju gradili aplikacije.

Prednosti Theta blockchain omrežja so predvsem delovanje po sistemu “Proof-of-stake”. Ta deluje v več nivojih. Najprej za varnost transakcij in omrežja skrbi nekaj velikih strežnikov t.i. “Validator Nodes”. Teh je v času pisanja 14. Med njimi so tako Google, Sony, Samsung in Binance.

Nov nivo varnosti in decentralizacije zagotavljajo t.i. “Guardian nodes”. Guardian node je lahko kdorkoli. Potrebujete le računalnik, prižgan 24/7 in vsaj 1000 Theta kovancev. Teh (Guardian nodes) je v času pisanja 3547. Za nemoteno sodelovanje v omrežju dobite povračilo cca. 5% APY.

Theta blockchain prihaja še z nekaj posebnostmi, ki so pomembne za specifike in dolgoročno vizijo Thete. Pomembne so predvsem hitrost transakcij in možnost neomejene rasti števila teh. Večina transakcij bo majhnih, zato te morajo ostati čim cenejše. 

Napovedi cen Theta kovanca in Tfuel žetona v prihodnosti

Pred projektom Theta je veliko. V juniju 2021 je napovedan izzid 3.0 verzije programa Theta Edge Node. Ta bi naj povišal interes v poganjanju programa in iz sedanjih 50.000 točk, bi lahko pričakovali več kot 1 milion točk v naslednjih letih.

Platforma Theta bo morda prišla predinstalirana na napravah Samsung.

Theta še v času pisanja ni na voljo na nobeni ameriški menjalnici valut, kar pomeni, da američani uradno še ne morejo ne do kovanca Theta in niti do žetona Tfuel. Cena bo seveda odvisna tudi od uspešno realiziranih projektov in dosežene trakcije. 

Cena žetona Theta naj bi do konec leta 2021 dosegla 60-100€, do leta 2025 pa 1000-3000€. Podobno rast je pričakovati z žetnom Tfuel. Ta naj bi vzdrževal razmerje 1/6. Tako bi lahko pričakovali do konec leta 2021 ceno med 2-3€. Nekatere napovedi so še veliko bolj optimistične, a že če doseže te cilje, bomo investitorji zadovoljni. 

Dodatno priložnost predstavlja dejstvo o maksimalni kolilčini izdanih kovancev Theta. Teh je dokončna količina 1 miliarda in izdajanje novih ni možno. Predvsem ker obe valuti omogočata letno povračilo, je investicija v Theta/Tfuel po našem mennju ena izmed top 5, ali celo najbolj priporočljiva investicija na kripto trgih. 

Theta price chart 2020 2021

Kripto valuta Theta je dosegla izjemno rast v začetku leta 2021. Cena je zrastla od nekaj manj kot 1$ vse do 15$ v samo nekaj mesecih. Strokovnjaki pričakujejo potencialno podobno nadaljno rast vlaute Theta in Tfuel do konec leta 2021 in v prihodnje.